Promotie: 'Een uniform statuut verbetert de inbreng van deskundigen in juridische procedures'
De informatie, afkomstig van deskundigen, heeft niet zelden een grote of zelfs doorslaggevende invloed op de in rechte genomen beslissingen. Denk bijvoorbeeld aan de strafrechtelijke veroordeling op basis van DNA- of vingerafdrukbewijs. Het doel van de inbreng van deskundigen is in alle rechtsgebieden identiek: het verstrekken van feitelijke informatie teneinde daarmee een bijdrage te leveren aan de materiële waarheidsvinding.
De stabiele factor
De deskundige moet kunnen functioneren in verschillende rechtsgebieden. Visser constateert dat juist de deskundige zelf binnen het ogenschijnlijk versnipperde speelveld de stabiele factor is. De te onderzoeken onderwerpen veranderen, maar de taak, rol en inbreng van de deskundige blijven gelijk. Hij analyseerde de wijze waarop de verschillende kwaliteitseisen die gelden voor de inzet van deskundigen binnen de drie rechtsgebieden al dan niet worden gewaarborgd. Daarbij bleek keer op keer dat de rechtsgebieden van elkaar kunnen leren.
Uniform statuut
Visser stelt dan ook een uniform statuut voor de normering van de inbreng van deskundigen in juridische procedures voor, waarbinnen de figuur van de deskundige centraal staat. Door de inbreng van de deskundige van start tot finish in een eigen exclusieve regeling te normeren ontstaat meer zicht op het gehele proces van die inbreng en komt de onderlinge samenhang tussen de verschillende kwaliteitsfactoren beter naar voren.
Landelijk dekkend register
In het kader van een integraal systeem van kwaliteitsborging is naast een basis in een uniform statuut tevens behoefte aan aanvullende waarborgen met behulp van verschillende instrumenten zoals registers, gedragscodes en leidraden. Visser adviseert om op termijn te komen tot een landelijk dekkend register voor alle rechtsgebieden en in het verlengde daarvan tot één enkele uniforme gedragscode voor alle deskundigen.
Bewijswaardering
Voor de waardering van de inhoud van deskundigenadviezen geldt dat die grotendeels verweven is met de kwaliteit van het gehele proces van waarborging van de verschillende kwaliteitseisen gedurende de procedure. Een integraal systeem van kwaliteitsborging maakt het proces van bewijswaardering en het nemen van beslissingen op grond van de inbreng van deskundigen gemakkelijker en minder foutgevoelig.
Promotie Mark Visser
Mr. Mark Visser (Deventer, 1978), is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Open Universiteit. Op vrijdag 8 september 2023 om 16.00 uur verdedigt hij aan de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit in Heerlen zijn proefschrift 'De deskundige in het recht. Een interne rechtsvergelijking van de normering van deskundigeninbreng in het straf-, privaat- en bestuursrecht'. Zijn promotor is prof. mr. dr. Wilma Dreissen (Open Universiteit). Copromotor is mr. dr. Michele Reumers (Open Universiteit).
De promotie is opgenomen en kan worden teruggekeken.