In een psychologisch veilige werkomgeving heerst een klimaat van vertrouwen. Je hoeft er niet bang te zijn dat je bestraft wordt of belachelijk wordt gemaakt als je een foutje maakt of als je om hulp vraagt. Onderzoek heeft aangetoond dat in een psychologisch veilige werkomgeving, mensen zich makkelijker aanpassen aan veranderende omstandigheden en dat de teamprestaties verbeteren. Mensen zijn dan minder bezig met zelfbescherming en kunnen zich richten op gezamenlijke doelen en het oplossen en voorkomen van problemen.
Drie basisvoorwaarden
Maar om zo'n omgeving te creëren moeten mensen zich wel prettig voelen, zodat ze goede relaties kunnen opbouwen met hun collega's. Daarvoor moet volgens eerder onderzoek aan drie basisvoorwaarden worden voldaan: autonomie, verbinding en competentie. Organisaties kunnen veel doen om de juiste voorwaarden te scheppen, maar het lukt niet altijd om de optimale omstandigheden te creëren, zeker in tijden van snelle veranderingen. Uit psychologisch onderzoek van de Open Universiteit blijkt nu dat medewerkers met zelfcompassie het dan beter lukt om toch de positieve emoties te ervaren die nodig zijn om te werken aan hoogwaardige relaties.
Gelukkig is zelfcompassie iets wat je kunt leren. Organisaties kunnen hierop inspelen door medewerkers de gelegenheid te geven hun zelfcompassie verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld met Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).
Lees de onderzoekspublicatie.