Publicatie: Hoe elke jongere kansen kan vergroten in een tussenjaar
Tussenjaar kan een impuls zijn
Het boek gaat over een tussenjaar vóór de start van het hoger onderwijs. Veel jongeren kiezen voor zo'n jaar omdat ze niet weten welke vervolgstudie bij hen past, omdat ze onzeker zijn over hoe ze hun toekomst willen vormgeven, omdat ze moe zijn van de inspanningen die ze voor school hebben verricht, of omdat ze vrijheid zoeken na een periode waarin ze aan allerlei eisen moesten voldoen. Een tussenjaar kan een impuls zijn voor de ontwikkeling van jongeren. Het kan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen om keuzes en stappen te maken vergroten. Maar dat gaat meestal niet vanzelf.
Terughoudendheid bij ouders en begeleiders
Ouders en begeleiders in het onderwijs hebben - soms onbedoeld en ongemerkt - grote invloed op de keuze voor een tussenjaar dan wel doorstuderen. Veel jongeren die een tussenjaar overwegen, hebben te maken met ouders of begeleiders die bedenkingen hebben. Zij zien het liefst dat jongeren het gebruikelijke pad volgen van doorstuderen na het eindexamen, omdat ze vrezen dat een tussenjaar niet nuttig zal worden ingevuld of dat jongeren daarna niet verder studeren. De effecten van een tussenjaar hangen echter af van de manier waarop de jongeren het jaar invullen.
De invulling van het tussenjaar
Het boekje laat zien dat zo'n jaar op verschillende manieren en met verschillende kosten zinvol kan zijn. In deze gids geven wij op basis van wetenschappelijk onderzoek en met persoonlijke verhalen inzicht in de wijze waarop jongeren in zo'n jaar hun kansen op een fijne (studie)loopbaan kunnen vergroten. Ouders en onderwijsprofessionals krijgen in deze gids handvatten om jongeren hierbij te begeleiden.
Gratis download
Het boek is gratis te downloaden via de website van TussenjaarKenniscentrum.