Symposium Digitalisering in de rechtsverhouding tussen burger en overheid
Voor- en nadelen van digitalisering
De digitalisering in de rechtsverhouding tussen burger en overheid heeft niet alleen voordelen, maar ook de nodige nadelen, denk alleen maar aan het kinderopvangtoeslagschandaal. Dit roept dan ook de algemene vraag op hoe in de rechtsverhouding tussen burger en overheid het gebruik van digitalisering zich verhoudt en dient te verhouden tot fundamentele beginselen en mensenrechten. Wat zijn de voor- en nadelen van digitalisering en welke rol dient het recht te spelen bij het legitimeren en begrenzen van digitaal overheidsoptreden? Wat zijn de (wenselijke) gevolgen van digitalisering voor het nemen van beslissingen en het verlenen van menselijk maatwerk? In hoeverre leidt de verdergaande digitalisering er toe dat (groepen) burgers worden uitgesloten van publieke dienstverlening?
Symposium vrijdag 18 november 2022 in Paushuize Utrecht
Het symposium vindt plaats op vrijdag 18 november 2022, van 13.00 uur tot 17.30 uur, in Paushuize in Utrecht. Sprekers zijn: Ronald Janse, Louise Verboeket, Rachel Rietveld en Quirine Eijkman. Bekijk het volledige programma. Tijdens het symposium zal het eerste exemplaar van de bundel uitgereikt worden aan Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman. Dagvoorzitter is Rolf Ortlep.
Het symposium is gratis bij te wonen en toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema. Graag vooraf aanmelden via het aanmeldformulier.
Bundel 'Digitalisering in de rechtsverhouding tussen burger en overheid'
De bundel 'Digitalisering in de rechtsverhouding tussen burger en overheid' is het resultaat van het gelijknamige onderzoeksproject. De bijdragen zijn zowel geschreven door de leden van de sectie Bestuursrecht als door onderzoekers die werkzaam zijn bij de zusterfaculteiten en in de rechtspraktijk. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het onderzoeksobject ook vanuit andere rechtsgebieden en disciplines is belicht. De bundel wordt uitgegeven door Wolters Kluwer.