Home_VeiligeStad_NooitMeerDansen_2021_head_large.jpg
Symposium en boekpresentatie 'Nooit meer dansen?'
Op vrijdag 15 oktober 2021 presenteerde de Open Universiteit de bundel 'Nooit meer dansen? De veilige stad in tijden van pandemie' tijdens een symposium. De coronapandemie heeft 'veiligheid' vooral tot een medisch vraagstuk gemaakt. De auteurs in dit boek laten zien dat andere aspecten van de openbare en persoonlijke veiligheid niet buiten beeld mogen vallen, willen we volgende pandemieën het hoofd kunnen bieden en beter leren 'dansen' met het virus. De live stream-opnamen van het symposium zijn op deze pagina terug te kijken.

Programma

Het symposium bestond uit drie sessies: 'corona, privacy en de wet', 'cultuur in crisistijd' en 'corona en de openbaarheid van de rechtspraak'. Presentaties werden onder andere verzorgd door de Boekmanstichting (kenniscentrum voor kunst- en cultuurbeleid), Jacco Janssen, senior (straf)rechter in de rechtbank Rotterdam, Marijke Malsch, hoogleraar Empirical Legal Studies aan de Open Universiteit en schrijfster Carolijn Visser.

Aan het einde van de middag werd het boek aangeboden aan Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Bekijk het volledige programma.

Nooit meer dansen?

Doel van het boek is om de impact van de coronacrisis op de Nederlandse samenleving beter te begrijpen. Het gaat in op vragen als: kan de tango nog wel gedanst worden in de toekomst? Doen rechters ook ná de coronacrisis digitale zittingen? Welke metaforen gebruiken Rutte en De Jonge om hun maatregelen te verdedigen en kloppen ze ook? Hoe doen prostituees hun werk in de anderhalvemetersamenleving? Hoe gingen stadsbesturen in het verleden om met epidemieën en wat voor lessen vallen daaruit te leren? Hoe bieden films en romans houvast in de door corona veranderde samenleving? Het boek sluit af met een bijdrage van schrijfster Carolijn Visser.

Kijk het symposium terug

Bestelinformatie boek

Nooit meer dansen? De veilige stad in tijden van pandemie (red. Marieke Winkler, Jan Willem Sap en Marijke Malsch) wordt uitgegeven door Boom Criminologie en is online te koop. Eerder verschenen in de veilige stad-reeks 'Orde en verwarring in de stad' (2020) en 'De veilige stad als collectief doel' (2019).

Boekomslag Nooit meer dansen?