null Terugblik symposium maatschappelijke uitdagingen

SYMPOSIUM_head_large.jpg

Terugblik symposium maatschappelijke uitdagingen

Op 14 oktober kwamen docenten, onderzoekers en studenten van de Open Universiteit samen om kennis uit te wisselen over hoe onderzoek kan bijdragen aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Het symposium werd georganiseerd vanuit de sectorplannen Social Sciences & Humanities, door collega’s van de faculteit Psychologie Thomas Gültzow, Jill Knapen en Pieter Rohrbach.

Grote thema's, grote uitdagingen

Klimaatverandering, toenemende discriminatie en uitsluiting, en de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dit zijn allemaal voorbeelden van grote thema's die de huidige ontwikkelingen in de samenleving kenmerken. Deze maatschappelijke uitdagingen krijgen steeds meer aandacht van wetenschappers. Wat kunnen we leren van het laatste onderzoek en hoe kan sociale wetenschap bijdragen aan deze complexe problemen?

Vier keynotes over onderzoekservaringen

Vier wetenschappers van binnen en buiten de Open Universiteit gaven een keynote over hun onderzoekservaringen. 

  • Catherine Bolman opende de dag met een presentatie over het bevorderen van gezondheid onder kwetsbare groepen d.m.v. digitale interventies. 
  • Karin van Leersum vertelde ons hoe technologie kan helpen bij inclusief onderzoek. 
  • Daarna was het de beurt aan Elliot Sharpe (Universiteit Groningen), die zijn onderzoek naar het bevorderen van klimaatvriendelijk gedrag presenteerde. 
  • Zeph van Berlo (Universiteit van Amsterdam) sloot af met hoe virtual reality kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Pitches over lopend onderzoek

Tussendoor was er een dynamische sessie waarbij promovendi van de Open Universiteit korte pitches gaven over hun lopende onderzoeken op het terrein van maatschappelijke ongelijkheid en diversiteit, de menselijke factor in technologie en maatschappelijke transities en gedragsverandering. Een deskundige jury heeft alle posterpresentaties beoordeeld en de Best Poster Award uitgereikt aan Leonie Pethö-Schramm.

Bekijk de bijdragen

Heb je het symposium gemist of wil je nog even nagenieten? Op de OSF-pagina van het symposium kun je alle bijdragen terugvinden.