Overweeg dit raadsel:
Aan een groep van 100 gevangenen, allen samen in de eetzaal van de gevangenis, wordt verteld dat zij allen in isolatiecellen zullen worden geplaatst en vervolgens één voor één zullen worden ondervraagd in een kamer waarin zich een licht met een aan/uit-schakelaar bevindt.
- De gevangenen kunnen met elkaar communiceren door de lichtschakelaar om te zetten (en dat is de enige manier waarop zij kunnen communiceren). Het licht is aanvankelijk uitgeschakeld.
- Er is geen vaste volgorde van ondervraging of interval tussen ondervragingen en dezelfde gevangene kan op elk moment opnieuw worden ondervraagd.
- Wanneer een gevangene wordt ondervraagd kan hij ofwel niets doen, ofwel de lichtschakelaar omzetten óf aankondigen dat alle gevangenen zijn ondervraagd.
- Als de aankondiging dat alle gevangenen ondervraagd zijn waar is, worden de gevangenen (allemaal) vrijgelaten maar als het niet waar is, worden ze allemaal geëxecuteerd.
Kunnen de gevangenen in de eetzaal het eens worden over een protocol dat hen vrij zal laten?
Bekijk het webinar én de presentatie van Hans van Ditmarsch terug om antwoord te krijgen op bovenstaand raadsel en meer uitleg te krijgen over epistemische puzzels en hun oorsprong.
Kijk het webinar terug
Over de spreker
Hans van Ditmarsch is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Open Universiteit. Daarvoor was hij gevestigd aan de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Otago, Universiteit van Aberdeen, Universiteit van Sevilla en CNRS (de Universiteit van Lotharingen / LORIA). Zijn onderzoek richt zich op de dynamiek van kennis en geloof, op informatie gebaseerde beveiligingsprotocollen, modale logica en combinatoriek. Van Ditmarsch is mede auteur van het boek 'One Hundred Prisoners and a Light Bulb' waarin onder andere elf klassieke epistemische logica puzzels met gedetailleerde stap-voor-stap oplossingen worden gepresenteerd.