Lezing over mutualisme
In de ochtend is er een lezing over mutualisme: in de natuur komt het veelvuldig voor dat verschillende organismen met elkaar samenwerken. Dit speelt zelfs een grote rol in ons dagelijks leven, omdat het van invloed is op onze gezondheid (via bijvoorbeeld de relatie tussen ons en onze darmflora), onze landbouw (waar bijvoorbeeld bacteriën stikstof fixeren voor gewassen) en de stabiliteit van onze ecosystemen (bijvoorbeeld via plant-bestuiver relaties). Ondanks de wijdverbreidheid van dit fenomeen, staan ecologie- en evolutiemutualismewetenschappers al decennia lang voor een raadsel. Hoe kunnen evolutionaire processen leiden tot samenwerking tussen verschillende soorten, terwijl evolutie normaal gesproken door competitie tussen en binnen soorten gedreven wordt? Over de hele wereld pogen wetenschappers deze vraag te beantwoorden, gebruikmakend van een scala aan methoden, van computermodellen tot veldwerk en genetisch onderzoek aan bekende mutualismen.
Centraal in deze lezing staat zo’n schoolvoorbeeld van mutualisme: ondergrondse mieren die bladluizen houden in hun nest als hun ‘vee’. En wie weet leert u ook nog wel wat wijze lessen van deze 20 miljoen jaar oude vorm van niet-menselijke veehouderij.
Over Aniek Ivens
Aniek Ivens heeft een BSc in Biologie (specialisatie Ecologie) van de Wageningen University & Research Centre en een Top-MSc Evolutionary Biology van de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Kopenhagen. Zij is in 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd in de Theoretische Biologie op het onderwerp 'The evolutionary ecology of mutualism'. Van 2013 tot 2017 is zij als postdoctoraal onderzoeker verbonden geweest aan de The Rockefeller University (New York, USA), Laboratory of Social Evolution and Behavior. Momenteel is zij als postdoctoraal onderzoeker werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Dierecologie
Posterpresentaties
In de lunchpauze zijn posterpresentaties gepland.
Aanmelden
U kunt zich voor deze themadag aanmelden via het aanmeldformulier tot uiterlijk 22 mei 2018
Deelname aan de dag is gratis, inclusief lunch (wel graag afmelden bij verhindering).
Download hier het programma van de Themadag Milieu en de inhoud van de lezing.