null Tijdreizen en zwaartekrachtgolven - Wat Albert Einstein zo geweldig maakt

ALG_Einstein_Telescope_Technologies_head_large.jpg

Tijdreizen en zwaartekrachtgolven - Wat Albert Einstein zo geweldig maakt

Heb je wel eens gehoord van zwarte gaten, neutronensterren of de oerknaltheorie? Hoe weten we eigenlijk dat ze bestaan? Deze gebeurtenissen veroorzaken trillingen in het weefsel van de ruimtetijd en worden door ons verder waargenomen als gravitatiegolven. Albert Einstein voorspelde al in 1916 dat afstanden bijna onmetelijk uitrekken en krimpen wanneer zo'n zwaartekrachtgolf passeert. Honderd jaar later is de Amerikaanse detector LIGO er voor het eerst in geslaagd om dat fenomeen te meten. Nu kijken we naar de volgende generatie telescopen - de Einstein Telescoop.

Op 26 september 2023 worden lezingen gegeven door wetenschappers die deel uitmaken van het onderzoeksteam van het Einstein Telescope Technology project. De lezingen vinden plaats op de Brightlands Smart Services Campus. Namens de Open Universiteit spreekt Tom Dooney, over het gebruik van AI bij het genereren van synthetische gegevens om nuttige informatie uit gravitatiegolven te halen.

De Einstein Telescoop

De Einstein Telescoop is een geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtgolven dat zich momenteel in de planningsfase bevindt. Het grensgebied van Nederland (Zuid-Limburg), België en Duitsland is een ideale locatie om deze Einstein Telescoop te huisvesten. Niet alleen vanwege de rust en stabiele bodem, maar ook vanwege het sterke ecosysteem van kennisinstellingen en high-tech bedrijven. Dit nieuwe observatorium zal tot duizend keer meer bronnen van zwaartekrachtgolven detecteren dan al zijn voorgangers. Een uitdaging van wereldformaat, met nieuwe mogelijkheden voor wetenschap en technologie.

Einstein Telescope Technology project

In het kader van het Einstein Telescope Technology project hebben de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht en de Open Universiteit een groep onderzoekers verzameld om de mogelijkheden te onderzoeken om kunstmatige intelligentie toe te passen op dit complexe onderwerp. De ontwikkelde kunstmatige intelligentie kan ook in veel andere sectoren worden toegepast. Bijvoorbeeld anomaliedetectie bij fraude en effecten of patroonherkenning in de handel.

Lezingen 26 september

Naast Tom Dooney, zijn dr. Chris van den Broeck en Stefano Schmidt van de Universiteit Utrecht te gast. De lezingen worden gegeven in het Engels en zijn gratis toegankelijk. Meer informatie over het programma en aanmelden, vind je op de eventpagina.*

* Deze link is niet meer beschikbaar.

Open Universiteit

De Open Universiteit is een van de kennisinstellingen binnen het project Einstein Telescope Technology project. Het onderzoeksteam van de Open Universiteit bestaat uit: dr. Lyana Curier, dr. Stefano Bromuri, dr. Daniel Tan en promovendus Tom Dooney. Meer informatie over het onderzoek vind je op de projectpagina van het Einstein Telescope Technology Project.