null Onderzoek: Van een huisdier word je gelukkiger. Toch?

PSY_Epilepsiehond_13679_head_large.jpg
Geluk
Onderzoek: Van een huisdier word je gelukkiger. Toch?
Je hoort en leest regelmatig dat een huisdier goed voor je (mentale) gezondheid is. Toch zijn de onderzoeksresultaten wisselend: soms vinden onderzoekers geen of zelfs een negatief effect. Heeft dat misschien te maken met de kenmerken van het huisdier zelf? Dat is de centrale vraag in een nieuw onderzoeksproject van OU-onderzoeker Mayke Janssens. Eind 2023 verwacht ze de eerste resultaten.

Het 'pet effect'

Mayke Janssens is enigszins sceptisch over het 'pet-effect', het idee dat huisdieren goed zijn voor je (mentale) gezondheid. 'Het klinkt leuk dat een huisdier er voor kan zorgen dat je beter in je vel zit, maar de onderzoeksresultaten laten toch echt een gevarieerd beeld zien. Ik heb dan ook het idee dat dit geen universeel effect is, maar het afhangt van allerlei factoren. Bijvoorbeeld van de kenmerken van het baasje, van de relatie tussen baasje en dier, de context, maar ook de kenmerken van het huisdier.' Dat laatste gaat Mayke Janssens onderzoeken.

Diersoort en temperament

Centrale onderzoeksvraag is of het pet-effect (de associatie tussen de aanwezigheid van het huisdier en maten van welbevinden) afhangt van bepaalde eigenschappen van het dier. Je kunt hierbij denken aan hele basale kenmerken zoals het diersoort (gaat het om een hond of een kat), maar ook aan zaken als het temperament of gedrag van het dier en aan de gezondheid van het dier.

Dagboekmethode

Het onderzoek krijgt de vorm van een soort dagboekmethode: Experience Sampling Methode (ESM). De 150 proefpersonen (75 met een hond als huisdier en 75 met een kat) downloaden een app op hun smartphone en krijgen vijf dagen lang 10 keer per dag een notificatie op hun telefoon. Daarmee gaan ze naar een korte vragenlijst over de situatie op dat moment: is je huisdier in de buurt, wat doe jij, wat doet je huisdier. Maar ook een aantal vragen waarmee emotie, zelfwaardering en stressreactiviteit op dat moment worden gemeten. Het unieke van deze methode is dat je de data in real-time verzamelt. Je 'ziet' wat er op dat moment gebeurt en niet wat deelnemers achteraf zeggen dat er gebeurd is.

Het onderzoek start in januari 2022 en moet eind 2023 afgerond zijn (2 jaar). Het wordt mee gefinancierd door Purina, een petfood bedrijf. Het bedrijf streeft ernaar om door middel van een sponsorprogramma het wetenschappelijk onderzoek naar de band tussen mens en dier stimuleren.

Lees meer over ons onderzoek naar mens-dierrelaties.