null De band tussen kind en dier

PSY_Huisdier_13342_head_large.jpg

De band tussen kind en dier

Veel kinderen hebben een onveilige hechting met een of beide ouders. Dat kan gevolgen hebben voor het geestelijk welzijn. Kan een veilige hechting aan een huisdier bij deze kinderen helpen om dat te voorkomen? Daniëlle Groenewoud doet er promotieonderzoek naar aan de Open Universiteit.

Daniëlle Groenewoud – een ervaren GZ-psycholoog – realiseerde zich een paar jaar geleden dat onderzoek naar de band tussen mens en dier nog altijd schaars was. Op de vraag hoe huisdieren het welzijn van kinderen kunnen verbeteren, is geen duidelijk antwoord. Haar onderzoek heeft daarom tot doel om te achterhalen of de hechting tussen kinderen en hun kat of hond vergelijkbaar is met die met hun ouders, en of de hechting met het huisdier samenhangt met het sociaal-emotioneel welzijn van de kinderen.

Huisdier en welzijn hangen samen

Groenewoud nam voor haar onderzoek vragenlijsten en interviews af bij in totaal 165 kinderen en adolescenten van 10 tot 18 jaar. Inmiddels heeft ze alle data voor het onderzoek verzameld. De analyse is nog in volle gang, maar een paar opmerkelijke resultaten zijn wel al duidelijk. Hechting aan een huisdier blijkt inderdaad samen te hangen met het welzijn van kinderen en jongeren. Het is opvallend dat daarbij geen verschil werd gevonden tussen honden en katten, en tussen jongens en meisjes. Eerder onderzoek had daar wel aanwijzingen voor gevonden.

Vertrouwen en veiligheid

De resultaten wijzen erop dat huisdieren hechtingsfiguren kunnen zijn die vertrouwen en veiligheid bieden. Dit biedt therapeuten waardevolle inzichten om huisdieren effectiever te kunnen inzetten in psychotherapie. Dankzij de sponsoring van diergezondheidsbedrijf Ceva heeft Groenewoud de eerste resultaten vorig jaar op een congres in Roemenië kunnen presenteren.