null Webinar: 'Cultuur en Gezondheid. Een nieuwe kijk op Stigmatisering'

CW_stigma_head_large.jpg

Webinar: 'Cultuur en Gezondheid. Een nieuwe kijk op Stigmatisering'

In aansluiting op focusprogramma Stigma, gezondheid en cultuur van de faculteit Cultuurwetenschappen heeft donderdag 20 juni 2024 het webinar 'Cultuur en Gezondheid. Een nieuwe kijk op Stigmatisering' plaatsgevonden.

Inhoud

Tijdens het webinar gingen prof. dr. Gemma Blok, dr. Nele Beyens en dr. Jeroen Vanheste nader in op de opzet en de inhoud van het focusprogramma. Daarnaast deelde student Mira van Broekhoven haar ervaringen met het onderwijs in dit focusprogramma en vertelde zij  hoe zij het programma inzet bij haar werk als professional in het onderwijs aan jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Stigmatisering van mensen met gezondheidsproblemen is een ernstige kwestie die niet alleen de ziekte zelf, maar ook het leven van de betrokkenen beïnvloedt door negatieve stereotypen, uitsluiting en schaamte. De sprekers gingen in op tal van onderwerpen die aan bod komen in het focusprogramma zoals: hoe zijn deze vooroordelen historisch gegroeid? Hoe komen ze in cultuur tot uiting in taal en beeld? Hoe hebben mensen met gezondheidsproblemen zich verzet tegen stigmatisering en, belangrijker nog, hoe kunnen we vooroordelen rond ziektes tegengaan? 
Lees meer over het focusprogramma Stigma, gezondheid en cultuur.

Voor wie?

Het focusprogramma (en het aansluitende webinar) is uitermate geschikt voor mensen die werkzaam zijn in de (geestelijke) gezondheidszorg, het onderwijs, journalistiek en beleid, of op de een of andere manier te maken hebben met stigmatisering. De cursussen in het programma en de uitleg in het webinar geeft je inzicht in hoe stigma werkt en ontwikkelt je bewustzijn over stigmatisering. Het biedt je tevens handvaten om actief destigmatisering te bevorderen.

Terugkijken

Je kunt het webinar hier terugkijken.

Over de sprekers

Portretfoto Gemma Blok Prof. dr. Gemma Blok is hoogleraar Geschiedenis van mentale gezondheid en cultuur aan de Open Universiteit en hoogleraar Geschiedenis van de psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht.
Portretfoto Jeroen Vanheste Dr. Jeroen Vanheste als universitair docent filosofie verbonden aan de Open Universiteit en houdt zich bezig met vraagstukken over geestelijke gezondheidszorg.
Portretfoto Nele Beyens Dr. Nele Beyens is historica met als specialisme Medische geschiedenis en docent aan de Open Universiteit.
  Mira van Broekhoven is student Cultuurwetenschappen en werkt daarnaast in het onderwijs met 17/18-jarige leerlingen met een licht verstandelijke beperking die in het dagelijks leven regelmatig te maken hebben met stigmatisering.