Webinar: Het strengste asielbeleid ooit ontleed
Inhoud
Vlak voor het kerstreces, op 20 december 2024, diende minister Faber voor Asiel en Migratie een adviesaanvraag in bij de Raad van State voor twee wetsvoorstellen: de Asielnoodmaatregelen wet en de Wet invoering tweestatusstelsel. Deze twee wetsvoorstellen horen bij het streven van het huidige kabinet Schoof om migratie terug te dringen en in het bijzonder asielmigratie te beperken. De slogan ‘het strengste asielbeleid ooit’ is een van de speerpunten van dit kabinet. Maandag 10 februari 2025 kwam de Raad van State met zijn advies. Heel kort gezegd komt dit er op neer dat in grote lijnen de wetsvoorstellen misschien niet een directe inbreuk op de grondrechten maken, maar dat de voorstellen vanuit het oogpunt van wat ermee wordt beoogd – het verminderen van de asielinstroom en een efficiëntere asielprocedure – hun doel voorbij zullen streven. Sterker, de Raad van State acht de kans groot dat de maatregelen juist zullen zorgen voor een extra belasting bij de immigratie- en naturalisatiedienst en de rechtspraak. Na de publicatie van deze adviezen laait het politieke en maatschappelijke debat over het asiel en migratiebeleid weer op. Maar wat zijn nu precies deze voorgestelde maatregelen, wat zijn de juridische (on)mogelijkheden voor een strengere asielwetgeving en hoe verhoudt zich dit tot de problemen die worden ervaren in het migratie- en asielbeleid? Tijdens dit webinar zal hierop worden ingegaan.
Aanmeldinformatie
Bij dit (gratis) webinar is iedereen welkom. Het webinar start op donderdag 20 februari om 20.00 uur en is te volgen middels een livestream. Tijdens de sessie kun je vragen stellen via de chatfunctie. Meld je aan voor het webinar door het aanmeldformulier in te vullen. Je ontvangt op 20 februari een link om deel te nemen. Aanmelden is mogelijk tot en met woensdag 19 februari. De duur van het webinar is circa 60 minuten.
Over de spreker
Mw. mr. dr. Gerrie Lodder is universitair docent Migratierecht aan de Open Universiteit. Daarvoor werkte ze bijna 22 jaar als docent/onderzoeker Migratierecht bij de Universiteit Leiden en heeft ze enkele jaren bij Vluchtelingenwerk Rijnmond gewerkt. Ze is auteur van het tekstboek 'Vreemdelingenrecht in Vogelvlucht' en medeauteur van het boek 'European Migration Law'. Ze is gepromoveerd op een onderzoek naar bescherming tegen arbeidsuitbuiting van migranten.