Psychosociale klachten
Karin Janssen 'Het gaat om een grote, gevarieerde groep van ouders, partners, kinderen, broers, zussen, vrienden, buren en collega's. Een groot deel van de mensen die kanker heeft of heeft gehad, rapporteert klachten. Dat geldt ook voor hun naastbetrokkenen. Het gaat dan vooral om psychosociale klachten, zoals vermoeidheid, somberheid, angst, eenzaamheid en concentratieproblemen'
Onderzoek naastbetrokkenen
Volgens landelijke richtlijnen moeten kankerpatiënten zelf, maar ook hun naasten consequent worden gevraagd naar hun gezondheid en welbevinden. Dat gebeurt echter lang niet altijd. 'Een naastbetrokkene is zich niet altijd bewust van wat de situatie met hem of haar doet, of is het niet gewend om oog en oor te vragen voor de eigen situatie', zegt Karin Janssen. Met dit onderzoek onder 140 naastbetrokkenen vanaf 18 jaar wil de Open Universiteit eraan bijdragen om ook naasten zo goed mogelijk op de been te helpen en te houden.
Vroegdetectie- en preventie
Onder begeleiding van universitair docent Levenslooppsychologie Jennifer Reijnders van de OU onderzoekt Janssen hoe het gaat met naasten van mensen die kanker hebben of in de afgelopen vijf jaar kanker hebben gehad, waarbij degene die kanker heeft (gehad) nog in leven is. 'Vroegdetectie en -interventie zijn van groot belang om klachten zoveel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk aan te pakken.' Met een vragenlijstonderzoek willen de onderzoekers achterhalen tegen welke problemen naastbetrokkenen aanlopen en welke strategieën zij aanwenden om ermee om te gaan. De eerste resultaten worden rond de zomer verwacht.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op Kanker in Beeld. Mail voor meer informatie of deelname aan het onderzoek naar naastenbijkanker@ou.nl.