DeVeiligeStad_head_large.jpg
Conferences, symposia and workshops
 

Conference panels
At the OU Research Day on 11th April 2019, a panel was organized on SUE, with Dieudonnée Cobben, Somayeh Zamani and Wim de Jong.

International conference
Making the Smart City Safe for Citizens (Heerlen, BISS Campus) November 2018.

Workshops
Emile Kolthoff, expert meeting 'Resilient societies, the role of the citizens', 25th October 2018, with 20 academic and corporate representatives.
Kick-off workshop Safety in Urban Environments year 2, Studiecentrum Utrecht, 18th June 2019.
Landelijke Dag Cultuurwetenschappen, 'De veilige stad', 12th October 2019.

Video: Conference Making the smart city safe for citizens

Op 28 en 29 november 2018 vond op de BISS Campus in Heerlen een internationaal congres van de Open Universiteit plaats over de Smart City. Internationaal vermaarde keynote sprekers, zoals e-democracy goeroe Francesca Bria, digitaal assistent van de charismatische burgemeester van Barcelona, internetscepticus Evgeni Morozov, en geograaf Martin Dodge, expert in digitale steden, verkenden met het publiek de uitdagingen van de Smart City. Samen met de andere sprekers verkenden ze vragen als: Als alles in de stad digitaal gedreven wordt, hoe beheer je die data veilig? Hoe voorkom je dat private partijen door datamonopolie de macht in de stad overnemen? Hoe zorg je dat de energietransitie veilig vorm krijgt? Wat zijn de implicaties van zelfrijdende auto’s voor veiligheid in steden? Lees een interview met organisator dr. Angela Oels.

Bekijk de video's

Video: Symposium drugsbestrijding, perspectieven uit heden en verleden

Op 16 november 2018 sprak hoogleraar moderne geschiedenis Gemma Blok haar oratie uit. Zij houdt zich bezig met alle sociale en culturele aspecten van de 'psychoactieve revolutie' sinds de 19e eeuw. Het onderscheid tussen legale en illegale middelen is historisch bepaald, zoals de geschiedenis van heroïne en de huidige discussie rondom oxycodon laten zien. Drugsbeleid is van groot belang voor veiligheid in de stad. Op het begeleidend symposium werd de geschiedenis van het drugsbeleid verkend door historicus Stephen Snelders, belichtte criminoloog Emile Kolthoff de problematiek van ondermijning, nam hoogleraar Politiestudies Wouter Stol de wereld van drugverkoop op het dark web onder de loep, en toonde Dennis Lahey van de Belangenvereniging voor Druggebruikers MDHG het perspectief van de druggebruiker.

Bekijk de video's

Video: De opkomst van preventieve praktijken in wetshandhaving, volksgezondheid en public surveillance 1970-2018

Leven we in een samenleving waarin iedereen elkaar controleert? Historicus Wim de Jong en rechtsfilosofe Litska Strikwerda doen onderzoek naar preventieve praktijken op het gebied van misdaad en geestelijke gezondheidszorg, en de rol van burgers daarin. De veelheid aan meldpunten, camerabewaking en het schoonvegen van stadscentra zijn alle verschijningsvormen van een voorzorgcultuur, waarin we risicobevorderend gedrag van burgers zoveel mogelijk preventief willen aanpakken. Maar burgers krijgen ook een actieve rol, van Whatsapp-buurtpreventie tot meldpunten voor zorg en overlast. In zijn onderzoekslezing op 6 november 2018 laat De Jong zien dat deze cultuur wortelt in de crisis van westerse steden in de jaren tachtig.

Bekijk de video

Video: Presentatie De Veilige Stad: Work in Progress

Bekijk de video