De stad van de toekomst: verbeeldingen van klimaatverandering en de technologische urbane samenleving in hedendaagse (literaire) narratieven

ALG_VeiligeStad_UrbanSafety_15139_head_large.jpg
De stad van de toekomst: verbeeldingen van klimaatverandering en de technologische urbane samenleving in hedendaagse (literaire) narratieven
In het huidige debat over de gevolgen van klimaatverandering op maatschappij en omgeving benadrukken wetenschappers en beleidsmakers, alsook schrijvers en kunstenaars, het belang van het produceren van overtuigende verhalen om een veilige toekomstige samenleving voor te kunnen stellen. Deze onderzoeksgroep brengt wetenschappers met verschillende disciplinaire achtergronden samen om gezamenlijk verhalen over klimaat en klimaatverandering te onderzoeken.

English project site

Doel is een beter begrip van de verschillende narratieven rond klimaatverandering en de manier waarop ze met elkaar verweven zijn. Vanuit de gedachte dat de wetenschappen één zijn, en dialoog tussen verschillende faculteiten hard nodig is, biedt de groep een basis voor werkelijk interdisciplinair onderzoek dat environmental humanities en milieuwetenschappen, literatuurwetenschappen en urban studies, filosofie en bètawetenschappen met elkaar verbindt.

Activiteiten

  • Te verschijnen in het najaar van 2022: de speciale aflevering 'Narratives & Climate Change' bij het peer-reviewed, open access, internationale tijdschrift Interférences littéraires/Literaire interferenties. Onder redactie van Marjolein van Herten, Jilt Jorritsma & Marieke Winkler.
  • Mini-symposium over Klimaatfictie, met lezingen door Marjolein van Herten en Marieke Winkler en een poëzieperformance door Moya De Feyter. Georganiseerd door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde ZUID, 28 mei 2022 (Roermond, Nederland).
  • Kijk het symposium terug van het publieksevenement 'Orde en verwarring in de stad', sessie 'De toekomstige stad. Veiligheid in tijden van opwarming', 22 oktober 2020 (Utrecht).
  • Bekijk het programma van de internationale, online workshop 'Narratives & Climate Change', 25-26 juni 2020.
  • Kick-off meeting, 29 oktober 2019 (Utrecht).

Heb je vragen over onze activiteiten of wil je de mogelijkheden voor een samenwerking bespreken, neem dan contact met ons op via climatenarratives@ou.nl.

Coördinatie / contact

Dr. Marjolein van Herten, marjolein.vanherten@ou.nl
Dr. Marieke Winkler, marieke.winkler@ou.nl

Team

Prof. Dr. Brigitte Adriaensen
Dr. ir. Raoul Beunen
Prof. Dr. Stefan Dekker (Utrecht University)
Dr. Andries Hof (Utrecht University)
Prof. Dr. Dave Huitema
Jilt Jorritsma, MA
Prof. Dr. Lilian Lechner
Prof. Dr. Paquita Pérez Salgado