null Hoe krijgen we jongeren aan de oordopjes?

PSY_Oordopjes_Gjalt-JornPeeters_19075_head_large.jpg
Gezondheid
Hoe krijgen we jongeren aan de oordopjes?
Gehoorschade is een aanhoudend probleem onder jongeren. Reden voor de Open Universiteit en VeiligheidNL om onderzoek te doen naar luistergedrag bij jongeren. Daarmee is de eerste stap om een gedragsinterventie tegen gehoorschade te ontwikkelen gezet.

Bijna de helft van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar luistert naar muziek op een volume van 70 procent of hoger, een geluidsniveau dat het risico op gehoorschade vergroot. Slechts 6 procent beschermt zichzelf tijdens het uitgaan door (bijna) altijd oordoppen te dragen. Daar komt bij dat veel jongeren in praktische beroepen tijdens hun opleiding, stage en werk met hard geluid te maken krijgen. Op basis van de online hoortest 'Oorcheck' heeft 13 procent van de jongeren beginnende gehoorschade. Eenmaal opgelopen gehoorschade is meestal onomkeerbaar.

Luistergedrag

Waarom zetten jongeren het geluid hard als ze via een koptelefoon of oortjes naar muziek luisteren en waarom dragen ze geen oordopjes tijdens muziekevenementen? Of waarom juist wel? In een eerste stap om een gedragsinterventie tegen gehoorschade te ontwikkelen gaan onderzoekers in gesprek met jongeren over hun beweegredenen en opvattingen over gehoorbeschermend gedrag.

Met de versoepelingen van de coronaregels en daarmee het begin van een nieuw muziekfestivalseizoen, lijkt de timing om met jongeren in gesprek te gaan perfect. Van de zomer tot de jaarwisseling zullen gesprekken met jongeren plaatsvinden. Aan de hand van deze gesprekken zal een vragenlijst ontwikkeld worden die inzicht moet geven in welke van de factoren die jongeren noemen, gehoorbeschermend gedrag het sterkst beïnvloeden.

Gedragsinterventie

Het uiteindelijke doel is om een gedragsinterventie voor jongeren van 12 tot 25 jaar te koppelen aan de online 'Oorcheck'. Deze interventie moet het dragen van oordoppen bij blootstelling aan hard geluid en het gebruik van volumebegrenzing op muziekspelers stimuleren.

Lees meer over het gevaar van hard geluid in de webcolumn van Tjeerd de Zeeuw: Is dit het moment om te vragen naar oordopjes? Tjeerd is promovendus in het programma 'Extending the Earcheck' en wordt hierin begeleid door dr. Gjalt-Jorn Peters en promotor prof. dr. Catherine Bolman, vakgroep Gezondheidspsychologie.

Meedoen?

Scholen binnen het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs kunnen van september tot december 2021 met één of meerdere klassen deelnemen aan de gesprekken. Meer informatie of aanmelden? Stuur een bericht via info@earact.nl.

Ben je tussen de 12 en 25 jaar, dan kun je je via info@earact.nl ook rechtstreeks aanmelden voor een groepsgesprek. Je maakt daarmee kans op een noise cancelling koptelefoon.