Hoe werkt studeren bij de Open Universiteit?

Hoe werkt studeren bij de Open Universiteit?


Wil je studeren in je eigen tempo? Bij de Open Universiteit studeer je wanneer het jou uitkomt. Zo kun je je studie goed combineren met je werk en privéleven. Je studeert vooral thuis. Via de online leeromgeving heb je toegang tot het studiemateriaal, volg je colleges en groepsbijeenkomsten en leg je contact met de docent en medestudenten. Je kunt elkaar ook ontmoeten tijdens contactmomenten, bijvoorbeeld bij de start van een cursus.

Zelftest

Wil je weten of studeren bij de OU bij je past en weten hoe je je (verder) kunt voorbereiden? Doe dan de zelftest! Voordat je met de zelftest kan beginnen dien je eerst een account aan te maken. Wil je weten hoe de Open Universiteit omgaat met het verwerken van persoonsgegevens? Lees dan de Persoonsgegevens disclaimer.

Start de zelftest

Wat kun je studeren?

Ons studieaanbod bestaat uit universitaire bachelor- en masteropleidingen en korte studieprogramma’s. Cursussen uit de bacheloropleiding kun je ook los volgen. De inschrijving voor een cursus is twaalf maanden geldig. Een cursus is ingeroosterd in een blok van tien weken met aansluitend een tentamenweek.

Zijn er toelatingseisen?

Om te starten met een bacheloropleiding of -cursus heb je geen diploma nodig en je hoeft geen toelatingsexamen te doen. De enige voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder bent. Onze cursussen zijn op academisch niveau. Dit betekent dat je over voorkennis en ontwikkeling op havo/vwo-niveau moet beschikken. Ook dien je de Nederlandse en Engelse taal goed te beheersen. Om de bacheloropleiding Lerarenopleiding te kunnen volgen moet je formeel toelating aanvragen. Voor deze opleiding bestaan namelijk vooropleidingseisen en wellicht is er ook een toelatingstoets nodig. Wil je je inschrijven voor een masteropleiding, dan is formele toelating vereist. Je dient namelijk de juiste vooropleiding te hebben.

Hoe lang duurt een cursus of opleiding?

Hoe lang je over een cursus of opleiding doet is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een cursus bestaat meestal uit 5 studiepunten, waarbij één studiepunt 28 studie-uren kost. Een volledige bacheloropleiding heeft een omvang van 180 studiepunten. Je kunt twee keer per jaar starten: in september en februari. Het studietempo bepaal je zelf. Studeer je ongeveer 20 uur per week, dan haal je 30 studiepunten per jaar. Je hebt dus nogal wat discipline en doorzettingsvermogen nodig om bij ons te studeren. Natuurlijk is het ook mogelijk je studietempo te vertragen of versnellen. Je kunt zelfs voltijd studeren. Heb je al een opleiding op hbo- of wo-niveau? Dan kun je in aanmerking komen voor vrijstelling. Een masteropleiding heeft een omvang van 60 studiepunten (behalve Computer Science). Wil je starten met een masteropleiding? Vraag dan een adviesgesprek aan over je toelaatbaarheid, welk studietempo je kunt hanteren en wat je vervolgstappen zijn om te kunnen starten.

Is er begeleiding?

Je studeert in onze online leeromgeving. Volg je een cursus met een vast startmoment? Dan studeer je samen met andere studenten tijdens (online) bijeenkomsten. Samen studeren werkt motiverend. Ook bereid je je zo goed voor op het tentamen. De bijeenkomsten vinden meestal plaats in de avonduren of op zaterdag. Jouw docent is bereikbaar voor inhoudelijke vragen. Met vragen over studieaanpak of studieplanning kun je terecht bij de studieadviseur. Voor vragen over studeren met persoonlijke omstandigheden kun je terecht bij de Adviseur studeren met een functiebeperking.

Hoe worden de kosten bepaald?

De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van jouw vooropleiding en nationaliteit. Je betaalt wettelijk collegegeld of het hogere instellingscollegegeld. Je betaalt geen jaarlijks collegegeld, maar per cursus. De kosten van een cursus zijn afhankelijk van het aantal studiepunten. Het collegegeld is inclusief studiemateriaal, begeleiding en tentamens. Er zijn diverse mogelijkheden om een studie te financieren, bijvoorbeeld via Levenlanglerenkrediet (LLLK), de Lerarenbeurs of de kortingsregeling KCOU.

Vragen?

Lees verder op Studie-informatie of neem contact op.