Wij zijn de Open Universiteit

ALG_overons_19959_head_large.jpg

Wij zijn de Open Universiteit


Wetenschappelijk onderwijs en onderzoek

De Open Universiteit is een niet-traditionele, publieke universiteit met een bijzondere opdracht: het ontwikkelen, innoveren en aanbieden van open hoger onderwijs.

Activerend academisch afstandsonderwijs

De Open Universiteit heeft een hoogwaardig onderwijsaanbod voor wie niet kan (of wil) studeren aan een andere Nederlandse of Vlaamse universiteit. Voor het bachelor onderwijs zijn er geen vooropleidingseisen en het onderwijs is ingericht op studeren in deeltijd. Het onderwijsmodel van de Open Universiteit staat voor activerend academisch afstandsonderwijs, met veel flexibiliteit voor studenten. De wetenschappelijke opleidingen krijgen veel waardering van studenten en experts, bijvoorbeeld in de jaarlijkse nationale studentenenquête.

Het OU onderwijsmodel: activerend academisch afstandsonderwijs

Speerpunten in onderzoek

De Open Universiteit heeft de wettelijke taak via onderwijskundig onderzoek bij te dragen aan de innovatie van het Nederlands hoger onderwijs. Ze heeft zich dan ook ontwikkeld tot dé expert op het gebied van leren en doceren in een door technologie verrijkte omgeving. Daarnaast wordt in verschillende andere wetenschapsgebieden onderzoek verricht. Binnen de Nationale wetenschapsagenda focust de Open Universiteit op drie thema’s: ‘digital learning’, ‘criminal law’ en ‘learning, resilience and innovation’.