Home_VeiligeStad_NooitMeerDansen_2021_head_large.jpg
Symposium en boekpresentatie 'Nooit meer dansen?'
Op vrijdag 15 oktober 2021 presenteert de Open Universiteit de bundel 'Nooit meer dansen? De veilige stad in tijden van pandemie' tijdens een symposium. De coronapandemie heeft 'veiligheid' vooral tot een medisch vraagstuk gemaakt. De auteurs in dit boek laten zien dat andere aspecten van de openbare en persoonlijke veiligheid niet buiten beeld mogen vallen, willen we volgende pandemieën het hoofd kunnen bieden en beter leren 'dansen' met het virus.

Programma

Het symposium bestaat uit drie sessies: 'corona, privacy en de wet', 'cultuur in crisistijd' en 'corona en de openbaarheid van de rechtspraak'. Presentaties worden onder andere verzorgd door de Boekmanstichting (kenniscentrum voor kunst- en cultuurbeleid), Jacco Janssen, senior (straf)rechter in de rechtbank Rotterdam, Marijke Malsch, hoogleraar Empirical Legal Studies aan de Open Universiteit en schrijfster Carolijn Visser.

Het boek wordt aangeboden aan Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Bekijk het volledige programma.

Nooit meer dansen?

Doel van het boek is om de impact van de coronacrisis op de Nederlandse samenleving beter te begrijpen. Het gaat in op vragen als: kan de tango nog wel gedanst worden in de toekomst? Doen rechters ook ná de coronacrisis digitale zittingen? Welke metaforen gebruiken Rutte en De Jonge om hun maatregelen te verdedigen en kloppen ze ook? Hoe doen prostituees hun werk in de anderhalvemetersamenleving? Hoe gingen stadsbesturen in het verleden om met epidemieën en wat voor lessen vallen daaruit te leren? Hoe bieden films en romans houvast in de door corona veranderde samenleving? Het boek sluit af met een bijdrage van schrijfster Carolijn Visser.

Symposium en deelname

Het symposium met de boekpresentatie vindt plaats op vrijdag 15 oktober 2021 in het historisch centrum van Utrecht (In de Driehoek). Het programma start om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Deelname kan zowel op locatie als via een live stream. Deelname op locatie gebeurt volgens de laatst geldende coronaregels. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk, maar u kunt wel de livestream volgen.

Bestelinformatie boek

Nooit meer dansen? De veilige stad in tijden van pandemie (red. Marieke Winkler, Jan Willem Sap en Marijke Malsch) wordt uitgegeven door Boom Criminologie en is vanaf 14 oktober online te koop. Eerder verschenen in de veilige stad-reeks 'Orde en verwarring in de stad' (2020) en 'De veilige stad als collectief doel' (2019).