Didactiek van online onderwijs (individueel)

DDG_Didactiek_17571_head_large.jpg
Didactiek van online onderwijs (individueel)
 • Your Academy
 • 1 EC
 • Taal Nederlands
 • Certificaat
 • Start 21 januari 2021
 • € 449,-
 • Volledig online
 • Inschrijfduur 3 maanden
Online en offline instructies en werkvormen zijn aan de basis hetzelfde maar verschillen van elkaar door andere omstandigheden en leeromgevingen waarin lessen plaatsvinden. Doe in deze cursus kennis op over evidence-based didactiek die aansluit bij het leerproces van een leerling of student en leer deze didactiek te vertalen naar offline, online en blended leeromgevingen.
 

Inhoud

De basis van didactiek is dat je als docent met je instructie en werkvormen goed aansluit bij hoe je leerlingen/studenten leren. Dit zorgt er namelijk voor dat je een zo groot mogelijk rendement haalt uit je leeractiviteiten en daarmee de doelen behaalt die je voor ogen hebt.
 
Online en offline instructie en werkvormen verschillen uiteraard van elkaar. De didactiek die je offline in een klas of college gebruikt kun je vaak niet één-op-één vertalen naar een online situatie. De basis is echter hetzelfde: de manier waarop wij leren, de werking van ons geheugen is niet plots anders als we online leren. Ook de doelen die we met ons onderwijs willen bereiken veranderen niet online. Wat wél verandert zijn de omstandigheden waarin er geleerd en gedoceerd wordt. Het doel van deze cursus is daarom om kennis op te doen over evidence-based didactiek die aansluit bij het leerproces van de leerling/student en deze didactiek te leren vertalen naar instructie en werkvormen in offline, online en blended leeromgevingen. Om dit te realiseren zijn de volgende subdoelen geformuleerd:
 
De cursist:
 • kent de wetenschappelijk basis van het leerproces en kan een aantal centrale theorieën benoemen en uitleggen;
 • kent een twaalftal evidence-based didactische bouwstenen en begrijpt hoe en waarom ze werken;
 • kan op basis van deze bouwstenen de kwaliteit van instructie en werkvormen in offline, online en blended leeromgevingen beoordelen;
 • begrijpt de noodzaak van verschillende verschijningsvormen van didactiek in online, offline en blended leeromgevingen;
 • kan deze bouwstenen vertalen naar effectieve instructie en werkvormen in specifieke offline, online en blended leeromgevingen.
Deze modules worden in twee varianten aangeboden: de individuele variant waarin je als docent de module doorloopt om je eigen praktijk te verbeteren (€ 449,-), en een train-the-trainer variant waarin je leert om je eigen online toetspraktijk te verbeteren en waarin je wordt opgeleid om deze module aan je collega’s te kunnen geven (voor € 2.499,- kun je na het afronden van de module zelf 10 collega’s trainen in de online leeromgeving; beoordeling van de eindopdracht en certificering van deze 10 collega’s gebeurt door de OU).
 
Ga aan de slag met je eigen onderwijs en maak dit geschikt voor online onderwijs. De nieuwe inzichten die je krijgt helpen je goed online onderwijs te ontwerpen.
 
Er zijn geplande online bijeenkomsten. Daaromheen kan het programma zelfstandig in eigen tempo doorlopen worden aan de hand van een online leeromgeving. Je krijgt persoonlijke begeleiding door een inhoudsdeskundige docent. Je rondt de module af door het maken van een ontwerpopdracht die door de docent wordt nagekeken. Voertaal van deze module is Nederlands. Er kan wel gebruik gemaakt worden van Engelstalige literatuur.

Studieduur

Studieduur is 3 weken. Studiebelasting in totaal 28 uur.

Certificering

Bij voldoende uitvoering ontvang je een certificaat.
Prof. dr. Desirée Joosten-ten Brinke

Decaan faculteit Onderwijswetenschappen

“We zien dat docenten zich in deze tijd enorm inspannen voor online onderwijs, met onze modules wordt die inspanning ook effectief”

Ingangseisen

Hbo werk- of denkniveau. Enkele jaren relevante werkervaring.

Aanmelden

Voor elke registratie bij de Open Universiteit, dient een deelnemer een gebruikersnaam aan te maken. Zo ook voor deze cursus. Wij vragen geslacht, de geboortedatum en geboorteplaats bij deze registratie, omdat wij op deze manier de gebruikersnaam aan een uniek persoon kunnen koppelen. Wij hebben deze controle ingericht voor elke vorm van aanmelding/registratie/inschrijving bij de Open Universiteit. 
 
Aanmelden is mogelijk via de rode knop 'Aanmelden' op deze pagina. 
 
Heb je nog geen inloggegevens? Registreer je dan eerst via mijnOU (rechtsboven op deze pagina) met je emailadres als gebruikersnaam en log daarna in met je geregistreerde gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je je kunt aanmelden. Als je al een OU studentnummer hebt, dan het verzoek om dit studentnummer bij de aanmelding te vermelden, aangezien dit de toegang tot de online leeromgeving zal versnellen.

Startmoment

De voor iedereen toegankelijke gratis webinar vindt plaats op 7 januari 2021 19:00 – 20:00 uur. Op 8 januari 2021 gaat de leeromgeving open voor de betalende deelnemers en vinden de online sessies binnen deze omgeving plaats op 21 januari 2021 van 15:00 - 17:30 uur en op 28 januari 2021 van 15:00 - 17:30 uur.
 
Aanmelden voor deze module is mogelijk t/m 19  januari 2021!

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Prijsinformatie

Het totaalbedrag voor de persoonlijke variant van deze module is € 449,- middels online betaling.
Dit bedrag is all-in. Er zijn dus geen bijkomende kosten en de module is vrijgesteld van BTW. 
De digitale factuur is 1 dag na aanmelding zichtbaar in 'mijnOU'. Indien aanmelding vrijdag of in het weekend plaatsvindt, dan zal de factuur vanaf dinsdag zichtbaar zijn in 'mijnOU'.
 

Fiscale aftrekbaarheid

Betaal je zelf de opleiding? Dan geldt dat opleidingskosten aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Deze fiscale voordelen zorgen ervoor dat een opleiding minder hoeft te kosten. Voor particulieren geldt een maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.
 
Het Levenlanglerenkrediet (LLLK) is niet van toepassing op deze opleiding.
De kortingsregeling Cursusgeld Open Universiteit (KCOU) is niet van toepassing op deze opleiding.

Extra informatie

Wil je in contact komen met het Team Professional Programs via mail, telefonisch of WhatsApp voor meer informatie, dan is dit mogelijk via de rode knop 'Contact' op deze pagina. Ook voor een groepsinschrijving of een in-company traject kun je contact met ons opnemen.