Voorkennis voor de OU-cursus Wiskunde voor milieuwetenschappen NB0302

Om succesvol aan de cursus Wiskunde voor milieuwetenschappen deel te kunnen nemen is het noodzakelijk dat bij de start je voorkennis op peil is. De voorkennis is wiskunde op middelbare schoolniveau.

Studenten die zich in willen schrijven voor de cursus wordt geadviseerd om te inventariseren welke voorkennis wij bekend veronderstellen. Het gaat daarbij om de wiskunde zoals gepresenteerd in 'Basiskennis wiskunde voor milieuwetenschappen'. Deze materie wordt bij aanvang van de cursus bekend verondersteld. Het gaat in totaal om ongeveer 200 pagina's tekst met opgaven, die - afhankelijk van hoe fris de voorkennis nog is - zo'n 20 tot 50 uur studie vereisen.

De 'Basiskennis wiskunde voor milieuwetenschappen' begint met een diagnostische toets.

  • Als je die toets zonder problemen kunt maken, dan kan worden ingeschreven voor de cursus.
  • Als je de toets niet makkelijk kunt maken, dan moet de voorkennis opgefrist worden. Dat kan door het voorkennismateriaal veel grondiger door te nemen. Een alternatief is een cursus Wiskunde B op VWO-niveau volgen. Bijscholing kan bijvoorbeeld bij instellingen voor volwassenenonderwijs vwo (vavo), of diverse instituten. Als je zonder voldoende voorkennis met de cursus start, dan is de kans uiterst klein dat het gaat lukken. Vermoedelijk loop je dan tegen teleurstellingen en frustraties aan.

Wiskunde is niet moeilijk, maar vereist wel inspanning en een goede voorbereiding. Als je je daaraan houdt zal de cursus je veel opleveren.