Beter omgaan met huisdieren in langdurige thuiszorg
Mensen die langdurige zorg nodig hebben, zoals chronisch zieke ouderen, hebben vaak veel baat bij een dier in huis. Het geeft lichaamsbeweging, afleiding, gezelschap en het gevoel ertoe te doen. Maar wat als een cliënt met dementie verdwaalt tijdens het uitlaten van de hond? Of als de zorg voor het dier verslechtert wanneer de baas minder mobiel is of cognitieve achteruitgang vertoont? Of als mantelzorgers of thuiszorgmedewerkers minder goed met het dier kunnen opschieten?
Toolkit voor zorgverleners
Onderzoekers van onder andere de faculteit Psychologie van de Open Universiteit ontwikkelden op basis van wetenschappelijk onderzoek een toolkit voor cliënten met huisdieren, en hun zorgverleners, zowel mantelzorgers als professionals. Die is bedoeld om kennis en bewustzijn te vergroten van de kansen en uitdagingen die een huisdier biedt bij langdurige zorg. Het pakket bevat bijvoorbeeld hulpmiddelen om communicatie te verbeteren en om duidelijke afspraken te maken. Bovendien moet de toolkit zorgen voor meer aandacht voor dierenwelzijn.
Gratis online cursus
Zo is er een gratis korte online cursus over de innige band tussen mens en dier, en hoe die op een verantwoorde manier kan bijdragen aan een goede (mantel)zorg. Andere middelen in de toolkit zijn een informatiebrochure voor cliënten met huisdieren en hun naasten, communicatietips voor zorgmedewerkers, een handige checklist, gesprekskaartjes en een leaflet over dierenwelzijn. De bedoeling is dat het initiatief ertoe bijdraagt dat baasjes en hun huisdieren langer bij elkaar kunnen blijven.
Internationale aandacht
Ook vanuit het buitenland is er interesse in de toolkit om thuiszorgcliënten met huisdieren te ondersteunen. De Britse Society for Companion Animal Studies (SCAS) heeft een beurs van 10.000 pond toegekend aan het Instituut voor Antrozoölogie om de PET@home Toolkit aan te passen aan de thuiszorgsetting in het Verenigd Koninkrijk. Bij dit project zijn ook onderzoekers van de Open Universiteit betrokken.
PET@home is een samenwerking tussen de Open Universiteit, Radboudumc, Instituut voor Antrozoölogie, Zorgboog in Balans (Bakel) en Buurtzorg Bommelerwaard. De toolkit en meer informatie hierover is te vinden via de webpagina van UKON.