null Boek onderzoekers Open Universiteit genomineerd als beste kinderklimaatboek

NW_Kinderboek_NatuurMilieuKlimaat_20275_head_large.jpg

Boek onderzoekers Open Universiteit genomineerd als beste kinderklimaatboek

'Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat' staat op de shortlist voor de prijs voor 'Het beste kinderklimaatboek van 2022/2023'!. Het boek, geschreven door onderzoekers van de Open Universiteit Esther Bakker en Wilfried Ivens, staat vol met weetjes en tips over ⁠natuur, klimaat en milieu.

Humoristisch hoofdstukken over serieuze onderwerpen

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar en wil kinderen via leuke weetjes en tips meer leren over de bedreigingen van ons milieu en wat we daar zelf aan kunnen doen. Gezondheidswetenschapper Esther Bakker (Esther Walraven) en milieuwetenschapper Wilfried Ivens werkten samen om deze ingewikkelde materie zo uit te leggen dat het voor kinderen behapbaar wordt. Onderwerpen als opwarming van de aarde, hitte-eilanden en de stikstofproblemen komen voorbij. Maar ook vragen als 'waarom verkleuren de bladeren?', 'waarom is vogelpoep wit?', of 'waaróm heten fossiele brandstoffen fossiel?'. Het resultaat van de samenwerking is vijftig korte, humoristische hoofdstukken voor kinderen.

Gratis lesbrief

De auteurs hebben ook een lesbrief voor groep 5 tot en met 8 geschreven. Die kan gratis worden gedownload.

Beste Kinderklimaatboek

De tweejaarlijkse prijs voor het beste Kinderklimaatboek wordt sinds 2019 uitgereikt. Uit een longlist van 31 boeken is een shortlist samengesteld van 13 boeken: 4 voor de kinderen tot 5 jaar, 5 voor kinderen van 6 t/m 9 jaar en 4 boeken voor kinderen van 10 tot en met 13 jaar. De jury bestaande uit twee tieners, twee twintigers en twee veertigers bepaalt eind januari de uiteindelijke winnaar.