null Buurt helpt mee aan ontwerp overstromingsgebied Laakland

NW_Overstromingsgebied_Laakland_head_large.jpg

Buurt helpt mee aan ontwerp overstromingsgebied Laakland

In samenspraak met bewoners, de provincie en lokaal bestuur is over de grens in België een natuurlijke klimaatbuffer ontwikkeld door de Provincie Antwerpen. De unieke co-creatie tussen verschillende partijen is een direct resultaat van het EU Interreg onderzoeksproject Co-Adapt. Onderzoekers van de Open Universiteit werkten mee aan dit project.

Inspraak bewoners bij de inrichting van het gebied

Uniek aan deze klimaatbuffer is dat de buurt meegeholpen heeft aan het ontwerp van het overstromingsgebied. Via een online vragenlijst gaven inwoners van Beerse eerst aan of ze een overstromingsgebied in de wijk een noodzakelijke maatregel vonden tegen wateroverlast. Er werden bewonersavonden georganiseerd over de invulling van het overstromingsgebied, waarbij ideeën ook online konden worden ingestuurd. Ook over de naam hadden de bewoners het laatste woord.

Natuurlijke klimaatbuffer Laakland

Het gaat om het gebied rond de Laakbeek in de Belgische provincie Antwerpen. Het gebied is gevoelig voor overstromingen, wat overlast gaf. Daarom realiseerden de provincie, het lokaal bestuur en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete een overstromingsgebied langs de Laakbeek. Het gebied kreeg de naam Laakland.

Klimaatrobuuster

Deze parkachtige klimaatbuffer voorkomt dat het gebied Laakbeek overstroomt. Laakland heeft in de zeer natte kerstperiode al mooi dienstgedaan. Veel water kon worden gebufferd. De ingreep maakt het gebied klimaatrobuuster en doet mensen bewuster nadenken over de klimaatveranderingen.

Participatie tools voor co-creatie

Onderzoekers Angelique Lansu en Borjana Bogatinoska van de vakgroep Milieuwetenschappen ontwikkelden - samen met BSc- en MSc-studenten - voor het onderzoeksproject Co-Adapt tools die gebruikt kunnen worden als hulpmiddel voor het implementeren van co-creatie op het gebied van klimaatadaptatie. De tools zijn gratis beschikbaar voor iedereen die een co-creatie project wil starten. Ze zijn te bekijken via: Participation tools for co-creation.

De wetenschappelijke analyse van het gebruik van deze tools in acht Europese overstromingsgebieden is gepubliceerd door promovenda Bogatinoska et al (2022) in Sustainability: Participatory Design of Nature-Based Solutions: Usability of Tools for Water Professionals.

Het onderzoeksproject Co-Adapt: Climate adaptation through co-creation, gefinancierd door Interreg 2 seas, werd in januari 2024 afgesloten en als succesvolle samenwerking tussen wetenschap en praktijk gewaardeerd door de EU.

Beeld: Elsbeth De Wachter, Beleidsadviseur water, Provincie Antwerpen