null Combinatie van voedingsadvies en visolie kan angststoornis mogelijk verminderen

OW_Omega3_IngeVanDer-Wurff_14673_head_large.jpg

Combinatie van voedingsadvies en visolie kan angststoornis mogelijk verminderen

Een combinatie van voedingsadvies en de inname van visoliecapsules vermindert de ernst van klachten bij mensen met een angststoornis. Dat ontdekte Inge van der Wurff van de vakgroep Gezondheidspsychologie aan de Open Universiteit in de pilotstudie Eating and Supplementation for Generalized Anxiety Disorder (EASe-GAD).

Eten tegen angst

Mensen met een angststoornis kampen onder andere met verhoogde niveaus van zorgen en spanning. Eerder onderzoek gaf al aanwijzingen dat een mediterraan voedingspatroon en omega-3-suppletie kunnen helpen bij de behandeling van angststoornissen, maar de EASe-GAD studie is het eerste klinische onderzoek naar deze combinatie. Het voornaamste doel van deze pilotstudie was om te kijken of mensen met een angststoornis überhaupt aan dit soort studies wilden meedoen. De aanpak bleek in de praktijk haalbaar te zijn en deelnemers vast te kunnen houden: het lukte om binnen de gestelde tijd voldoende deelnemers te werven en deze hielden zich vervolgens ook goed aan de regels van het onderzoek. Bovendien nam de ernst van de symptomen van angst bij de deelnemers af, terwijl onder meer hun kwaliteit van leven en mindful eetgedrag toenamen.

Verklaring voor het succes

Een mediterraan voedingspatroon bestaat uit veel fruit, groente, volkorenproducten en noten, olie en vette vis die hoge hoeveelheden eicosapentaenoic acid (EPA) en docosahexaenoic acid (DHA) bevatten. Deze omega-3-vetzuren en het gezondere voedingspatroon hebben onder andere een gunstige invloed op het darmmicrobioom, ontstekingen en glykemische controle. Die houden verband met mentale gezondheid, zoals uit eerdere studies al bleek. Daarnaast kunnen psychologische mechanismen hebben bijgedragen aan het positieve effect van de interventie: technieken zoals motiverende gespreksvoering, het stellen van doelen en mindful eetstrategieën kunnen hebben bijgedragen aan een betere stemmingsregulatie en het omgaan met angst. Maar er is meer onderzoek met meer deelnemers nodig om de angstremmende effecten van een combinatie van voedingsadvies en omega-3-suppletie volledig te begrijpen, aldus de onderzoekers.

Over het onderzoek

Van der Wurff voerde het onderzoek uit in samenwerking met onderzoekers van Canadese universiteiten. De haalbaarheid van het programma werd gemeten aan de hand van het vermogen om deelnemers te werven en te behouden. Ook kregen de deelnemers voor en na het programma vragenlijsten over hun angstklachten, eetgedrag en mentaal welbevinden. De deelnemers waren 50 volwassen vrouwen met een angststoornis. De helft van hen, de interventiegroep, volgde een programma van 12 weken met zeven tweewekelijkse voedingsadviessessies. Ze kregen advies over het mediterrane eetpatroon, en daarnaast kregen ze advies over strategieën om gedragsverandering te ondersteunen. Een natuurgeneeskundige arts verzorgde de individuele sessies, die tussen de 30-60 minuten duurden. Ook kregen de deelnemers in de interventiegroep houdbare voedingsmiddelen die waren afgestemd op de voedingsadviezen (zoals olijfolie, noten en granen). Daarnaast slikten deze deelnemers gedurende deze weken dagelijks vier capsules omega-3-suppletie. De deelnemers in de controlegroep volgden de interventie niet.

Het artikel 'Dietary counseling plus omega-3 supplementation in the treatment of generalized anxiety disorder: results of a randomized wait-list controlled pilot trial (the EASe-GAD Trial)' is gratis te lezen.