null Voedsel voor de geest - De relatie tussen voeding en mentale gezondheid

PSY_Food4Thought_14732_head_large.jpg
Gezondheid
Voedsel voor de geest - De relatie tussen voeding en mentale gezondheid
Gezond eten is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor de geest. Voedingssupplementen kunnen mogelijk helpen bij de preventie of behandeling van aandoeningen als depressie, ADHD en autisme. Onderzoekers van de Open Universiteit inventariseerden samen met collega's van de Universiteit Maastricht het wetenschappelijk bewijs voor de effecten van voeding op mentale gezondheid. De resultaten verschenen in het rapport Voeding en psychische gezondheid gedurende de levensloop.

De wetenschappers keken naar de relatie tussen voeding en de mentale gezondheid in verschillende levensfases. Die was niet altijd makkelijk te vinden. Niet omdat het verband er niet is, maar vooral omdat de kwaliteit van veel studies niet voldoende is om harde conclusies te kunnen trekken. Toch vonden de onderzoekers een aantal opvallende verbanden. 

Vooral als het gaat om depressie kan goede voeding helpen bij het voorkomen of verminderen van klachten. Het gaat dan om voeding met een lage inflammatoire index (voeding die weinig bijdraagt aan de ontstekingswaarden in het lichaam), lage glycemische index (voedsel dat leidt tot een meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel), groenten en fruit en omega-3 vetzuren. Volgens de auteurs is er zelfs voldoende bewijs om omega-3 vetzuren als behandeloptie toe te voegen aan reguliere medicatie voor depressieve stoornissen bij volwassenen.

ADHD en autisme spectrumstoornis

Vetzuursuppletie kan bovendien ook bij kinderen bijdragen aan het verminderen van ADHD-symptomen. Net als magnesiumsuppletie en een gezond voedingspatroon in het algemeen. Opvallend: de auteurs vonden geen bewijs voor het vaak veronderstelde verband tussen suikerinname en ADHD-symptomen in de kindertijd. Wel lijkt foliumzuur en multivitaminegebruik tijdens de zwangerschap de kans op autisme spectrumstoornis te verlagen.

Ondanks de vaak matige bewijsvoering van veel studies komt het rapport dus toch met een aantal concrete voedingsadviezen. Maar in de zorgrichtlijnen en zorgstandaarden voor de ggz is daar nog maar weinig van terug te vinden, constateert het rapport. Ook zorgverleners blijken geen specifieke voedingsadviezen in hun behandeling op te nemen. Hun adviezen betreffen vooral leefstijl- en algemene regels voor gezonde voeding.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Benieuwd naar het rapport Voeding en psychische gezondheid? Lees het hier.