Het boek is voortgekomen uit lezingen en colleges die Vanheste in de afgelopen jaren verzorgde. Centraal hierbij stonden vragen als: Hoe kunnen romans bijdragen aan de reflectie op filosofische vragen over mens en cultuur? Kan literatuur een vorm van filosofie zijn? Bestaat er filosofische literatuur? ‘Niets is leuker dan te proberen je eigen enthousiasme voor bepaalde schrijvers, filosofen en boeken over te brengen op anderen en je ideeën over die auteurs en hun werk te toetsen aan de reacties van je publiek. Ik dank daarom mijn collega’s en studenten aan de Open Universiteit voor de vele boeiende discussies over de onderwerpen en ideeën in dit boek’, aldus Vanheste in het voorwoord van zijn boek.
Nieuwe bachelorcursus
In september 2017 gaat een nieuwe cursus 'Filosofie in literatuur' deel uitmaken van de bacheloropleiding Algemene cultuurwetenschappen, waarin het ook om deze vraagstukken gaat. Het boek van Vanheste wordt als handboek gebruikt bij deze cursus.
Auteur en docent Dr. Jeroen Vanheste
Dr. Jeroen Vanheste (1964) is universitair docent filosofie aan de Open Universiteit. Zijn expertisegebieden zijn de cultuurfilosofie, cultuurkritiek en de literaire representaties van filosofische vraagstukken.
Het boek Denkende romans is een uitgebreide en geactualiseerde versie van zijn eerdere De wijsheid van de roman (2012). In beide boeken biedt Vanheste een literaire verkenning van antropologische en cultuurfilosofische onderwerpen en motieven waarin de menselijke en culturele conditie onderzocht worden aan de hand van het oeuvre van een aantal belangrijke auteurs die zich niet alleen als romanschrijver, maar ook als cultuurfilosoof manifesteren: van klassieke schrijvers als Tolstoj, Dostojevski en Proust tot hedendaagse auteurs als Houellebecq en Kundera.
Beide boeken zijn uitgegeven door uitgeverij DAMON.