null Drie nieuwe benoemingen: universiteitssecretaris en twee directeuren

ALG_10417_head_large.jpg

Drie nieuwe benoemingen: universiteitssecretaris en twee directeuren

Het College van bestuur (CvB) heeft een universiteitssecretaris en twee nieuwe directeuren benoemd. Per 1 september 2024 start Michel Walthouwer als de eerste universiteitssecretaris van de Open Universiteit en treedt Lisje Schellen aan als directeur Onderwijsservices (OS). Paul van Engelshoven begint per 1 augustus 2024 als directeur Informatietechnologie en facilitaire zaken (ITF).

Het College van bestuur is zeer tevreden met de benoemingen en heet de nieuwe collega's van harte welkom. 'Het zijn drie ervaren verbindende, energieke persoonlijkheden met een duidelijke visie en strategisch inzicht. Ik ben ervan overtuigd dat we met hen de juiste personen hebben gevonden om de ambities van de Open Universiteit te verwezenlijken en onze unieke positie in het onderwijsstelsel te versterken', aldus bestuursvoorzitter Nicole Ummelen.

Michel Walthouwer: 'Ik proef veel ambitie en zie volop kansen voor een mooie toekomst'

In zijn nieuwe functie van universiteitssecretaris gaat Michel Walthouwer het CvB ondersteunen bij de strategie en het beleid van de Open Universiteit. Walthouwer is momenteel directeur Academic Affairs bij de Universiteit Maastricht (UM), waar hij een belangrijke rol speelde bij de strategische ontwikkeling van de UM en haar positionering als internationale universiteit. 'Een prachtige nieuwe stap', noemt Walthouwer zijn benoeming bij de Open Universiteit. 'Ik proef veel ambitie en zie volop kansen voor een mooie toekomst. Met belangrijke thema's als flexibilisering, digitalisering en leven lang ontwikkelen loopt de Open Universiteit voorop. Dat mag meer gezien en erkend worden. Ik kijk er enorm naar uit om samen met alle afdelingen en nieuwe collega’s bij te dragen aan de koers voor de komende jaren.' Als universiteitssecretaris wordt Walthouwer de schakel tussen de organisatie en het bestuur, en heeft hij een coördinerende rol bij de uitvoering van de strategische ambities van de Open Universiteit. Ook krijgt hij de leiding over het Bureau van de universiteit, dat nu nog wordt geleid door bestuurssecretaris Harry Ummels. Bij de UM kan Walthouwer terugkijken op een mooie, succesvolle loopbaan in de academische wereld. Hij begon er als student Gezondheidswetenschappen en promoveerde in 2015 onder leiding van onder andere Open Universiteit-hoogleraar Lilian Lechner op onderzoek naar een online leefstijlinterventie gericht op de preventie van obesitas. Later groeide hij van beleidsadviseur uit tot adjunct- en directeur Academic Affairs met in zijn portefeuille onder meer beleid en strategie op het gebied van onderwijs, onderzoek, internationalisering, impact, externe relaties en public affairs.

Michel Walthouwer

Lisje Schellen: 'Mijn doel is maximale flexibiliteit en toegankelijkheid voor alle studenten en medewerkers'

Lisje Schellen start in september als directeur Onderwijsservices (OS). Ze is nu nog werkzaam als adjunct-directeur van het onderwijscluster Economie en Technologie bij ROC Gilde Opleidingen. Bij de Open Universiteit zal Schellen alle systemen en processen die het onderwijs ondersteunen verder gaan optimaliseren. 'Mijn doel is maximale flexibiliteit en toegankelijkheid voor alle Open Universiteit-studenten en medewerkers', aldus Schellen. ‘Van inschrijving, tot colleges, tentamens, administratie, alles moet perfect geregeld zijn zodat studenten gemakkelijk en flexibel kunnen studeren.' Schellen wordt de opvolger van Henk van der Wal, de huidige directeur OS wiens pensioen aanstaande is. Lisje Schellen komt oorspronkelijk uit de technische sector, maar verloor haar hart aan onderwijs. Ze studeerde Bouwfysica aan de Technische Universiteit Eindhoven waar ze in 2012 promoveerde. Daarna combineerde ze een baan als onderzoeker aan de Universiteit Maastricht met lesgeven aan de Avans Hogeschool. Schellen kwam al snel in diverse onderwijsmanagementfuncties terecht. In 2018 maakte ze de overstap naar Gilde Opleidingen. Als adjunct-directeur onderwijscluster Economie en Technologie deed ze er veel ervaring op met grote verandervraagstukken binnen bestaande organisatiestructuren. 'Ik heb twee onderwijsclusters samengevoegd waarbij de ondersteunende diensten gecentraliseerd werden. Ook bij de Open Universiteit wil ik de faculteiten meer met elkaar verbinden en eenheid creëren vanuit de ondersteunende diensten. Of studenten nu psychologie of rechten studeren, ze worden bij elke faculteit op dezelfde manier ondersteund.’ Schellen kijkt uit naar de switch van beroepsonderwijs naar academisch onderwijs. ‘Het mbo is prachtig, omdat je mensen direct klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Bij de Open Universiteit spreekt de focus op leven lang ontwikkelen mij enorm aan. Blijven leren is niet alleen leuk en interessant is, maar ook nodig om in te springen op de veranderende arbeidsmarkt. Vanuit mijn nieuwe functie wil ik een leven lang leren stimuleren en faciliteren, ook voor mensen voor wie dat níet vanzelfsprekend is.'

Lisje Schellen

Paul van Engelshoven: 'Na de zorg vind ik het geweldig om ook iets voor het onderwijs te kunnen betekenen'

Paul van Engelshoven wordt directeur van de dienst Informatietechnologie en facilitaire zaken (ITF). Hij werkt momenteel als Manager CIO Office bij Zuyderland Medisch Centrum, waar hij met zijn team grote stappen heeft gezet om digitale zorg op afstand technisch mogelijk te maken. 'De overstap naar de Open Universiteit was niet gepland', aldus van Engelshoven. 'Maar soms doen zich kansen voor waar je geen nee tegen kunt zeggen. Na de zorgsector vind ik het geweldig om ook iets voor het onderwijs te kunnen betekenen.' Van Engelshoven volgt de vertrekkende directeur ITF Jan Jansen op. De nieuwe directeur heeft de opdracht om de unieke positie van de Open Universiteit als voorloper in digitaal onderwijs te behouden en verder uit te bouwen. 'Dat is een relevante maatschappelijke opgave waar ik graag aan bijdraag. Een stabiele en gebruiksvriendelijke digitale leer- en werkomgeving is cruciaal voor excellent afstandsonderwijs.' Oorspronkelijk komt Van Engelshoven uit de commerciële wereld. Hij studeerde Technische Bedrijfskunde in Eindhoven en groeide via diverse IT-managementfuncties door tot CIO en bestuurslid van het globale klantcontactcentrum Mercedes-Benz in Maastricht. Daar gaf hij onder meer leiding aan het ontwerp, de bouw en het beheer van het wereldwijde platform ter ondersteuning van klant gerelateerde processen en nieuw revolutionaire digitale diensten, zoals het op afstand monitoren van auto’s om pechgevallen te voorkomen. In 2020 werd Van Engelshoven Manager CIO Office bij Zuyderland. 'Na autoservice op afstand verdiepte ik me in de technische voorwaarden voor kwalitatieve zorg op afstand. Inmiddels hoort Zuyderland bij de top van Nederland op het gebied van ICT en digitalisering. Ik vertrek met een gerust hart en we houden contact: Open Universiteit en Zuyderland werken nauw samen om oplossingen te vinden voor de uitdagingen in de zorg. Niet alleen in onderzoek en onderwijs, ook aan de IT-kant kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren.'

Paul van Engelshoven