null Echt of nep? De ervaring van objecten

CW_Mnd_vd_Geschiedenis_Kennisclips_Neired_head_large.jpg

Echt of nep? De ervaring van objecten

Wie een museum bezoekt, zal dat waarschijnlijk vaak doen vanwege de ervaring van het echte object. In historische musea maken die voorwerpen het verleden tastbaar. Ze kunnen het gevoel geven dat je direct contact hebt met personen of gebeurtenissen uit het verleden. Maar zijn alle objecten in musea eigenlijk wel zo echt als ze lijken? En maakt dat voor de ervaring eigenlijk wel uit? In deze video neemt Pieter de Bruijn je mee in de verschillende vormen van authenticiteit en wat 'echt of nep' betekent voor de ervaring van objecten.

Meer weten?

Deze video is deels gebaseerd op onderzoek dat Pieter de Bruijn uitvoerde naar educatieve benaderingen rond cultureel erfgoed in Nederland en Groot-Brittannië. In de volgende publicaties lees je er meer over:

Het thema 'authenticiteit' komt ook uitgebreid aan bod in de cursus Belangen van erfgoed. In deze cursus maak je kennis met het begrip erfgoed in theorie en praktijk, en in de diverse belangen die rond cultureel erfgoed spelen. Hoe speelt het een rol in de onderbouwing van identiteiten? En wat zijn de mogelijkheden en problemen van commercialisering in het erfgoedveld?

Over Pieter de Bruijn

Pieter de Bruijn is universitair docent aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Als cultuurhistoricus is hij gespecialiseerd op het gebied van cultureel erfgoed en erfgoededucatie. Meest recent publiceerde hij over historische inleving in een museumcontext, het gebruik van cultureel erfgoed in het lesgeven over gevoelige onderwerpen, en het proces van icoonvorming in historische musea. Daarnaast is hij betrokken bij een project dat zich richt op kennisuitwisseling tussen het veld van cultureel erfgoed, vakdidactiek en (geschiedenis)onderwijs.