null EcoHealth en de preventie van zoönosen

NW_ecohealth_16237_head_large.jpg
EcoHealth en de preventie van zoönosen
Dieren en mensen worden blootgesteld aan gelijkaardige ziekteverwekkers en infecties. In plaats van dieren enkel als een reservoir van voor de mens gevaarlijke ziektes te zien, zouden we beter erkennen dat mens en dier aan dezelfde risico's onderworpen zijn. Dieren worden dan indicatoren en modelorganismen, waarop we ons kunnen baseren om gezamenlijke bedreigingen, zoals COVID-19, het hoofd te bieden. Dat schrijft Jean Hugé, universitair docent Milieuwetenschappen van de Open Universiteit, samen met collega's uit het vakgebied, in een brief in het blad Science.

Preventie zoönosepandemieën in de toekomst

In de brief benadrukken Hugé en zijn medeauteurs de rol die EcoHealth hierin kan spelen. EcoHealth verkent de verbanden tussen ecosystemen, dier, mens en gezondheid. Verduidelijking van het verband tussen dieren en de menselijke gezondheid kan de publieke steun voor onderzoek naar bijvoorbeeld de evolutie van virussen verhogen. Een beter begrip van de overdracht van ziekteverwekkers, door op EcoHealth gebaseerde monitoring, en door het volgen van een 'shared risk' benadering, kan volgens hen leiden tot preventie van zoönosepandemieën in de toekomst.

Verbondenheid met de natuur

Naast de brief in Science publiceerden Hugé en zijn collega's ook over de benadering van zoönosepandemieën in het wetenschappelijke tijdschrift Cities & Health. In dit artikel wordt naast COVID-19 ook de ebola-uitbraak besproken. Ecologisch inzicht in de relaties tussen mens en dier, in de stad en op het platteland, verbetert de risico-inschatting van ziekten; en vraagt dus om een etnografische verkenning op dit raakvlak. Om zoönosepandemieën en hun gevolgen te voorkomen en te beperken, pleiten de onderzoekers voor een beleid dat gericht is op het bevorderen van de verbondenheid met de natuur, op overleg met belanghebbenden op een realistische en wetenschappelijk onderbouwde kijk op de interacties tussen natuur en mens.

Brief in Science
Paper in Cities & Health