null Een kwaliteitsslag voor de inzet van honden in patiëntbehandelingen

PSY_12008_Antrozoologie_head_large.jpg
Een kwaliteitsslag voor de inzet van honden in patiëntbehandelingen
In heel Europa worden steeds vaker honden ingezet in de gezondheidszorg, maar de regelgeving blijft achter. Er zijn her en der opleidingen voor honden en hun handlers, maar er is geen kwaliteitskeurmerk en een opleiding is niet verplicht. Het Europese project Human-Dog Teams wil daar verandering in brengen. Het projectteam heeft een handboek en e-learning cursussen voor professionals ontwikkeld en een adviesbrochure voor beleidsmakers met een aanbevolen opleidingstraject voor honden en hun handlers. Vanuit de Open Universiteit maakten prof. dr. Marie-José Enders en dr. Tynke de Winkel deel uit van het project.

Hond, handler en professional

Het project richt zich zowel op de honden en hun handlers als op professionals die met een hond-handler team willen samenwerken of hun eigen hond willen inzetten in hun beroepsactiviteiten. Het handboek geeft informatie over hondengedrag, iets waar zowel handler als professional goed van op de hoogte moeten zijn om veilig te kunnen werken en om het effect zo groot mogelijk te maken. Het handboek geeft informatie over socialisatie van en communicatie met honden, probleemgedrag, maar besteedt ook veel aandacht aan dierenwelzijn. Het boek is beschikbaar in vier talen waaronder Nederlands en is gratis te downloaden van de projectwebsite Humandogteam.eu.

Cursus

Om een team van hond en zijn handler goed te trainen is directe interactie nodig tussen de instructeur en het team. Daarom is gekozen voor een blended cursus: naast het e-learning deel is een trainingskamp waarin honden, handlers en de instructeurs samenkomen. In de cursus komen uiteenlopende zaken aan bod gaande van de vaardigheden die nodig zijn in het contact met de patiënt, de juiste manier om de hond aan te sturen tot het kiezen van de juiste ruimte voor de interventie tussen patiënt en hond. De kennis die opgedaan wordt in het e-learning deel vormen de basis voor de workshops tijdens het trainingskamp. Kijk op de projectwebsite voor meer informatie over de (gratis) cursussen en het aanbevolen trainingstraject.

Over het project

Het Europese project Preparation and Training of Human-Dog Teams in Dog Assisted Education and Therapy (in het kort: Human-Dog Teams) had als doel de kwaliteit van dierondersteunde interventies te verbeteren door het ontwikkelen van standaardeisen voor de opleiding van de hond-en-handlerteams. Alleen zo kan de veiligheid en het welzijn van de patiënten, de kwaliteit van de interventie en het welzijn van de honden gegarandeerd worden. Het project, met partners uit Polen, Noorwegen en Nederland, werd gefinancierd vanuit het Erasmus+ programma.