null Eureka! Maand van de geschiedenis brengt ode aan wetenschappers

CW_Mnd_vd_Geschiedenis_Eureka_head_large.jpg

Eureka! Maand van de geschiedenis brengt ode aan wetenschappers

Innovatie is van alle tijden. Daarom brengen we in oktober een ode aan wetenschappers, denkers en onderzoekers. Gevoed door antwoorden die nieuwe vragen oproepen en gedreven door een onbegrensde nieuwsgierigheid en het lef om buiten de lijntjes te kleuren brengen zij niet alleen onze wereld, maar het hele universum stukje bij beetje in kaart. Om te begrijpen wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. De Open Universiteit doet mee met de landelijke Maand van de Geschiedenis, die dit jaar het thema 'Eureka!' heeft.

Onderzoekers van de Open Universiteit nemen je mee naar momenten waarop grote ontdekkingen werden gedaan. Sommige minder bekend dan anderen, maar allemaal hielpen ze mee om de wereld om ons heen stukje bij beetje in kaart te brengen.

Eureka-moment in modderige geul

Zo beleefde Robin Birley (1935-2018) zijn 'eureka'-moment niet in bad zoals Archimedes, maar in een modderige geul in Noord-Engeland. Hier deed hij de belangrijkste archeologische ontdekking ooit uit Groot-Brittannië in de Romeinse tijd. Cultuurwetenschapper Herman Simissen dook de geschiedenisboeken in om het bijzondere verhaal van Birley op te schrijven.

Webinar over Alan Turing

Zou AI wel hebben bestaan zonder Alan Turing? Onderzoekers Tom Giesbers en Karin van Leersum nemen je tijdens een webinar mee terug in de tijd waarin Turing tot baanbrekende ontdekkingen kwam. Het webinar vindt plaats op dinsdag 17 oktober 2023 van 19.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie volgt later. Je kunt je vanaf nu wel al aanmelden voor het webinar via het online aanmeldformulier.

Houd de website ou.nl/maandvandegeschiedenis goed in de gaten. In de maand oktober verschijnen hier verhalen over bekende en minder bekende wetenschappers van toen en hun bijzondere ontdekkingen.

Maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement in Nederland. Honderden culturele, literaire, onderwijs en mediaorganisaties brengen de geschiedenis onder de aandacht. In oktober 2023 staat het thema Eureka! centraal.