null Evaluatie handhaving van het verbod op seksuele intimidatie in het openbaar

RW_Handhaving_Verbod_SeksueleIntimidatie_Openbaar_26540_head_large.jpg

Evaluatie handhaving van het verbod op seksuele intimidatie in het openbaar

In lijn met de maatschappelijke tendens om stevig grenzen te stellen aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, werd op 1 juli 2024 het verbod op seksuele intimidatie in het openbaar van kracht. Hoogleraren Janine Janssen en Denis Abels van de Open Universiteit doen onderzoek naar de handhaving van dit verbod samen met Regioplan, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC).

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de opvattingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dat heeft geleid tot aanscherping van de wetgeving op dit vlak. Onderdeel daarvan is de strafbaarstelling, per 1 juli 2024, van seksuele intimidatie in het openbaar.

Handhaving van dit verbod gebeurt door de politie. In een aantal zogenaamde 'koplopergemeenten' worden daarnaast ervaringen opgedaan met handhaving door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Beide vormen van handhaving zijn het komende jaar onderwerp van een evaluatie door Regioplan en de Open Universiteit. Daarbij staat de vraag centraal hoe de handhaving in de praktijk verloopt, welke resultaten dat oplevert en of de handhaving effectief is. De uitkomsten van de evaluatie worden medio 2026 verwacht.

Over de onderzoekers

Janine Janssen is hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie. Sinds 2007 is Janssen Hoofd onderzoek bij het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld bij de Nederlandse Politie. In 2015 werd zij tevens Lector Geweld in afhankelijkheidsrelaties bij het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool. Daar voegde zij in 2021 de Politieacademie aan toe. Momenteel is zij ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie.

Denis Abels is hoogleraar Materieel strafrecht. Hij was betrokken bij verschillende nationale en internationale onderzoeksprojecten, meest recentelijk bij de onderzoeken 'Evaluatie Wet OM-afdoening' en 'Vereenvoudiging Verdenkingscriteria' in opdracht van het WODC.