null Filmavond projectgroep ValC-hof in samenwerking met de AVOU

CW_Filmavond_SchweigendeKlassenzimmer_19140_head_large.jpg
Filmavond projectgroep ValC-hof in samenwerking met de AVOU
Op woensdag 20 oktober 2021 organiseert projectgroep ValC-hof in samenwerking met de AVOU een filmavond in het Focus Filmtheater in Arnhem. Tijdens deze avond wordt de film 'Das schweigende Klassenzimmer' getoond. De film is gebaseerd op een autobiografisch verhaal van Dietrich Garstka en gaat over een ondoordachte actie van een eindexamenklas met onvoorziene gevolgen in de voormalige DDR.

'Geen waarheid' is het bloed van een dictatuur

De film Das schweigende Klassenzimmer uit 2019 geldt nu al als een klassieker waar het de vraag betreft hoe een dictatuur haar bevolking socialistisch en communistisch opvoedt. De film is gebaseerd op een autobiografisch verhaal van Dietrich Garstka uit 2006. Garstka was een van de abituriënten die voorkomen in de film. Het verhaal speelt zich af in Storkow, waar de eindexamenklas met het laatste jaar bezig was. Een eliteklas in de DDR. Deze klas was dader, ooggetuige en slachtoffer door het houden van twee minuten stilte in de klas. Een spontane actie met fatale afloop! De twee minuten stilte waren een reactie op de Hongaarse opstand in 1956, ter herdenking van de vele burgerslachtoffers van de Russen, niet zoals in de media in de DDR werd beweerd, van de fascisten en kapitalisten uit het Westen. In de ogen van de DDR-staat vormden deze twee minuten stilte een contrarevolutie, een actie van dissidenten en een politiek statement van de eerste orde. In de ogen van de abituriënten was het alleen maar een stoutmoedige ondoordachte reactie op de waarheid over de Hongaarse opstand in 1956.

Deze film laat heel goed zien hoe een dictatuur omgaat met de waarheid, en hoe zij dezelfde waarheid gebruikt om het eigen bestaansrecht te bewijzen. De waarheid van de zelfstandig en zelf handelende mens hoort niet in dat systeem thuis. De controle in een dictatuur wordt gewaarborgd door het spelen met de waarheid. Inzetten als het nodig is en zo gebruiken dat de waarheid wordt aangepast aan de waarheid van de dictatuur. Geen waarheid is het bloed van een dictatuur. Het is de willekeur die ervoor zorgt dat geen waarheid de dictatuur in leven houdt. Hannah Arendt schreef er al over.

Locatie

Deze avond vindt plaats in Focus Filmtheater, Audrey Hepburnplein 1 Arnhem. Op loopafstand van het station en ruime parkeergelegenheid in de buurt.

Programma

  • 18.30 uur Inloop
  • 18.50 uur Korte intro Anja Fricke
  • 19.00 uur Film kijken
  • 21.00 uur Korte pauze
  • 21.20 uur Toelichting en commentaar op de film, tevens verhaal op basis van haar jeugdervaringen in de DDR, door Anja Fricke. Aansluitend vragen en discussie.

Anja Fricke (*1978) is afkomstig uit de voormalige DDR. Zij woont sinds 2003 in Nederland, waar zij onder andere actief is als DDR-ervaringsdeskundige. Zij is verbonden aan het DDR-museum in Monnickendam.

Aanmelden

Deelname bijdrage 12,50 euro. Voor AVOU leden 10 euro. Introducees zijn welkom en betalen 12,50 euro. Aanmelden kan tot 10 oktober. Met vragen kunt u per mail contact opnemen.

Uit veiligheidsoverweging vanwege corona is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.