null Gedrag in organisaties: NIP-nascholingsdag voor psychologen

PSY_SuccesSenior_14938_head_large.jpg
Leren
Gedrag in organisaties: NIP-nascholingsdag voor psychologen
Organisatieontwikkeling is een continu proces waarin mensen betekenis geven aan hun werk en op basis daarvan handelen. Voor verandering van gedrag is dus een verandering van betekenisgeving nodig. Op 6 september 2019, de derde dag van de NIP Summerschool Arbeid & Organisatie, legt Marco Kieft, onderzoeker bij de Open Universiteit, uit hoe je gedrag in organisaties kunt analyseren. Je kijkt naar hoe het gaat, niet naar hoe het moet. In het middagdeel neemt Ilse van Ootmerssen het stokje over. Centraal staat dan gedrag bij samenwerken en overleggen.

Bliebs en Aha-momenten

Wat zie je als je op een andere manier naar gedrag in organisaties kijkt? Onderwerpen die Marco Kieft aan de orde stelt zijn onder andere de verschillen tussen praten en doen en de impact daarvan, ineffectieve gewoontereflexen en hoe je die kunt doorbreken, hypocriet organiseren als kerncompetentie, regimebewakers en generatieve hotspots. Zijn lezing is interactief en deelnemers gaan door het delen van ervaringen op zoek door ‘bliebs’. ‘Bliebs’ zijn 'Aha'-momenten waar concepten opeens gelinkt worden aan eigen ervaringen en context. 

Stroef overleg

In het middagprogramma neemt Lise van Oortmerssen de deelnemers mee in de wereld van samenwerkingen en overleggen – met collega’s, binnen een team, of organisatie-overschrijdend. We herkennen allemaal wat een stroef verlopend overleg teweeg kan brengen: het gevoel dat alle energie wegsijpelt. Maar we herkennen ook het gevoel dat gepaard gaat met een synergetische, inspirerende samenwerking: dit geeft vleugels. Van Ootmerssen laat zien op welke manieren je samenwerking- en overlegdynamiek positief kunt beïnvloeden. Thema’s die aan bod komen zijn: vertrouwen, gezamenlijke creativiteit en flow.

Vierdaagse A&O Summerschool

De sectie Arbeid & organisatiepsychologie van het Nederlands Instituut voor psychologen NIP organiseert eind deze zomer de eerste A&O Summerschool, vier inhoudelijke nascholingsdagen van hoge kwaliteit op post-masterniveau. Drie van de vier dagen worden verzorgd door onderzoekers van de Open Universiteit. De Summerschool is alleen toegankelijk voor academische geschoolde A&O en A&G psychologen. De andere drie dagen zijn gewijd aan:

NB U kunt zich niet meer voor de scholingsdagen van de Summerschool aanmelden. Het maximale aantal deelnemers is bereikt.