Thermisch energienet
Veel steden en regio's hebben de ambitie om op afzienbare tijd energieneutraal te worden. Dit wordt versterkt door de ontwikkelingen rond global warming en de afspraken in Parijs tijdens COP21. Er is nu veel aandacht voor PV, wind en bio-energie. Hiermee is echter maximaal 20% van de energievraag te verduurzamen. Na 2023 zijn fundamenteel andere maatregelen nodig. Een 'thermisch energienet' (verwarmen én koelen, geïntegreerd in het elektriciteitsnet) is hiervoor een kans. Grote hoeveelheden energie kunnen worden 'geoogst', verplaatst en opgeslagen tegen een aanvaardbare prijs. Het betreft dan echter substantiële investeringen voor de komende 50 jaar om het het gasnet te vervangen. Daarvoor dient tijdig beleid te worden geformuleerd en dienen steden kleur te bekennen op basis van een langetermijnvisie.
In de workshop werd met name een antwoord gezocht op vragen als:
Hoe ziet een gasloze stad van de toekomst er energetisch uit (welke energievraag, aanbod, scenario's kunnen we verwachten)?
Welke infrastructuur past bij een betrouwbare en betaalbare CO2-loze stad (all-electric, stadsverwarming, thermisch E-net, hybride)?
Hoe financieren we de transformatie van de bestaande voorraad?
Ivens, W, Eijdems, H. & Verhoeven, R. 2016. De rol van thermische opslag voor systeemintegratie en voor stedelijke energievoorziening. Presentatie Vakbeurs Energie, Den Bosch, 4-5-6 oktober 2016.