Dertien procent van de jongeren heeft beginnende gehoorschade. Bijvoorbeeld door harde muziek via de koptelefoon of op feestjes, of door lawaai tijdens een (bij)baan. Eenmaal opgelopen gehoorverlies is meestal onomkeerbaar, jongeren hebben hier dus vaak hun verdere leven hinder van.
Gehoorbeschermend gedrag bevorderen
Voorkomen van gehoorschade is dus heel belangrijk, maar een bewezen effectieve interventie is er nog niet. Daarom ontwikkelt de Open Universiteit samen met VeiligheidNL en GGD Zuid-Holland Zuid het (les)programma EarAct. Dat is een experimentele gedragsinterventie om gehoorbeschermend gedrag te bevorderen bij jongeren van 12 t/m 25 jaar. EarAct is gekoppeld aan de online hoortest Oorcheck om maatwerk te kunnen bieden.
Online vragenlijst
De interventie is onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek. Daarin wordt eerst onderzocht wat de meest effectieve manieren zijn om jongeren te stimuleren hun gehoor te beschermen tegen (te) harde geluiden. Jongeren van 12 t/m 25 jaar die aan het onderzoek willen meedoen, kunnen tot en met oktober 2022 de online vragenlijst invullen via www.eartest.nl. Ze kunnen dan meteen al beginnen met hun gehoor te beschermen, want deelnemers ontvangen een bon voor 50 procent korting op een setje Party Plug-oordoppen en maken kans op een noise-cancelling-koptelefoon.
EarAct in de klas of college?
Ben je docent? Dan kun je helpen door je leerlingen/studenten de online vragenlijst te laten invullen, bijvoorbeeld tijdens de les of college. Wil je het eens met je leerlingen hebben over gehoorschade? Je kunt hiervoor de online Oorcheck-hoortest en het bijbehorende lesmateriaal gratis gebruiken.