null Hoe gehandicapten hun (t)huis verloren

RW_Gehandicapten_Thuis_Verloren_20273_head_large.jpg
Hoe gehandicapten hun (t)huis verloren
Een paar decennia geleden begon de uitplaatsing van verstandelijk gehandicapten. Ze konden, zo was de gedachte, net zo goed in de wijken wonen. Hun beschermde woonplekken werden opgeheven en er werd bezuinigd op zorg en begeleiding. De gehandicapten zelf hadden er weinig over te zeggen. Prof. Marijke Malsch, hoogleraar Empirical Legal Studies binnen de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit, schreef naar aanleiding hiervan het boek 'Hoe gehandicapten hun thuis verloren. De gevolgen van een falend beleid'.

'Community care' werkt niet in de praktijk

Malsch concludeert in haar boek dat het beleid van 'community care' in de praktijk meestal niet werkt. Er komt geen integratie tot stand en veel gehandicapten vereenzamen. Bij hun gedwongen verhuizing verloren verstandelijk gehandicapten het contact met hun eerdere leefgemeenschap. Hun families maakten bezwaar tegen de gedwongen vermaatschappelijking maar dat had geen effect. Ook wetenschappers uitten hun aarzelingen over het nieuwe beleid. Maar de 'uitplaatsingen' gingen toch door. Intussen maakten bestuurders vastgoedplannen voor de ontruimde instellingsterreinen.

Met eigen ogen

Tegenwoordig worden gehandicapten vaak weer teruggehaald naar beschermde terreinen. Maar het mislukken van het beleid van 'community care' wordt niet toegegeven. Malsch beschrijft in haar boek het onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoek dat in Nederland en andere landen is gedaan naar community care. Dat onderzoek laat zien dat de kwaliteit van leven van de gehandicapten vaak achteruitgaat in wijken. Daarnaast sprak zij de afgelopen decennia regelmatig met familie van bewoners en zag zij met eigen ogen hoe de praktijk van 'uitplaatsingen' in het werk ging bij meer dan 20 instellingen. In het boek laat ze aan de hand van voorbeelden, gesprekken met verwanten en anderen, mediaberichten en situatiebeschrijvingen zien hoe de 'vermaatschappelijking' werd doorgevoerd.

Empirisch onderzoek

Malsch: 'Ik wilde laten zien hoe de invoering van de community care is gegaan, vanuit zowel het wetenschappelijk onderzoek als vanuit de bewoners en hun familie. Dat laatste omdat zij daar vaak zelf niet toe in staat zijn. Daarnaast ben ik vanuit mijn werk als onderzoeker geïnteresseerd in hoe beleid en wetgeving worden onderbouwd met empirisch onderzoek, en hoe zij in de praktijk vormkrijgen.' Het non-fictieboek 'Hoe gehandicapten hun thuis verloren. De gevolgen van een falend beleid' schreef Malsch op persoonlijke titel.

Over Marijke Malsch

Prof. Marijke Malsch is hoogleraar aan de Open Universiteit en onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Zij heeft een broer die in gehandicapteninstelling Sherpa woont en ze publiceert regelmatig over maatschappelijk relevante onderwerpen, waaronder de langdurige zorg. Ze werkte eerder als plaatsvervangend rechter en gezondheidsjurist. Het boek is uitgegeven door Noordboek.

Malsch schreef naar aanleiding van de verschijning van haar boek het opiniestuk 'Community care' heeft niet gewerkt voor verstandelijk gehandicapten, erken die beleidsfout' dat op 22 juni 2022 in De Volkskrant werd gepubliceerd.

Boekomslag Hoe gehandicapten hun (t)huis verloren