Psychologen hadden al best een goed idee van hoe menselijk seksueel verlangen werkt. Maar het komt niet zo vaak voor dat wetenschappers de mogelijkheid hebben om hun ideeën te toetsen bij een heel grote groep mensen. Jacques van Lankveld en Susan van Hooren van de Open Universiteit, en Marieke Dewitte van de Universiteit Maastricht werkten daarom samen met het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest om een online vragenlijst af te nemen bij de lezers van het blad. Uiteindelijk vulden 10.202 mensen van boven de 18 jaar en met een vaste relatie de vragenlijst in. Die was getiteld: Hoe intiem is jouw liefde volgens de wetenschap?
Model van seksueel verlangen grotendeels bevestigd
De onderzoekers verdeelden de respondenten in vier groepen: heteroseksuele mannen en vrouwen, en niet-heteroseksuele mannen en vrouwen. In 22 vragen brachten ze in kaart hoe groot hun seksueel verlangen is, hoeveel intimiteit ze ervaren in hun relatie en hoe responsief hun partner is (of ze emotioneel op één lijn zitten). Ook probeerden de onderzoekers te achterhalen of de emotionele behoeften van de respondenten passen bij een ontwijkende of juist angstige hechtingsstijl. In het psychologische model van seksueel verlangen hangen die parameters allemaal met elkaar samen. Dat model werd grotendeels bevestigd door de onderzoeksresultaten.
Mensen die veel intimiteit ervaren en waarvan de partner responsiever is, hebben vaak ook meer seksueel verlangen. Ook emotionele behoeften die passen bij een angstige hechtingsstijl gaan vaak samen met meer seksueel verlangen. Mensen met emotionele behoeften die juist passen bij een ontwijkende hechtingstijl hebben juist minder seksueel verlangen naar hun partner.
Effectievere seksuele therapie
De resultaten van dit onderzoek zouden bijvoorbeeld kunnen helpen bij effectievere seksuele therapie. Mensen die een gebrek aan seksuele drive ervaren, zouden baat kunnen hebben bij behandeling die zich richt op de ervaring van intimiteit in de relatie.
Doe de test
Wil je ook weten hoe intiem jouw liefde is? Je kunt de test nog invullen. Je antwoorden worden niet meer gebruikt voor het onderzoek, maar je krijgt wel feedback over je liefdesleven.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology.