null Interactief online college over effectief studeren voor meer dan 700 Tilburgse studenten

OW_Online_College_Effectief_Studeren_16879_head_large.jpg
Leren
Interactief online college over effectief studeren voor meer dan 700 Tilburgse studenten
Gino Camp, onderzoeker bij de Open Universiteit, heeft op 25 augustus 2020 een interactief online college gegeven over effectief studeren voor de eerstejaars van de Tilburg Law School. Camp was gevraagd om dit college te verzorgen in het kader van de (online) introductieweek van de Law School. Meer dan 700 studenten deden mee aan de live-sessie. OU-collega's Iwan Wopereis (producer) en Maartje Henderikx (moderator) ondersteunden Gino bij dit interactieve college.

Gedegen voorbereiding die rekening houdt met vertraging 

Vanwege de omvang van de groep werd gebruik gemaakt van Microsoft Teams Live Events. Het voordeel van Live Events is dat je tot 10.000 deelnemers kunt bedienen. Maar het nadeel is dat er tussen zenden en ontvanger een vertraging zit die kan oplopen tot soms wel een minuut. Camp en zijn collega’s hebben daar bij de opzet van de interactie en het bedenken van de opdrachten rekening mee gehouden. Op die manier hadden studenten geen last van de vertraging en kregen spreker en moderator voldoende tijd om de input van studenten te bekijken en hierop te reageren.

Effectief studeren moet je leren

Onderzoek van Camp en collega Kim Dirkx laat zien dat studenten niet altijd effectieve strategieën gebruiken wanneer ze thuis studeren. De Mentimeter-uitslag bij deze webinar bevestigt dat (zie de afbeelding). Tekst opnieuw doorlezen en samenvattingen maken lijken in eerste instantie wellicht goede strategieën en ze worden ook veel gebruikt, maar onderzoek laat zien dat deze strategieën minder effectief zijn dan bijvoorbeeld jezelf te toetsen over de stof of je leermomenten te spreiden over de tijd.

Tip: kijk ook eens op onze themapagina over Slim studeren