null Janine Janssen: dieren in de criminologie betreft vooral de mens

RW_JanineJanssen_DierenInCriminologie_head_large.jpg
Leren
Janine Janssen: dieren in de criminologie betreft vooral de mens

Dieren in de criminologie doet in een eerste ogenblik vooral de wenkbrauwen fronsen. Maar als er iets verder wordt gekeken is de relatie tussen dieren en criminaliteit niet ver weg. Dierenmishandeling of -verwaarlozing, handel in dieren, het zijn voor de hand liggende voorbeelden waar iedereen wel een beeld bij heeft. Janine Janssen, hoogleraar aan de Open Universiteit en lector bij Avans Hogeschool zet in haar boek ‘Waarom de criminologie mij dierbaar is’ uiteen waarom in de criminologie niet alleen de mens centraal hoort te staan, maar er aandacht moet zijn voor alle leven. Het expertisegebied van Jansen strekt zich onder andere uit over rechtsantropologie, afhankelijkheidsrelaties en eer-gerelateerd geweld.

Lezingen tijdens boekpresentatie

Op 4 oktober wordt een aantal lezingen gegeven waarbij dieren een rol spelen in de criminologie. Onder andere Emile Kolthoff, lector ondermijning en hoogleraar criminologie, geeft een lezing over ‘Dieren als accessoire voor delinquenten’. Marie-José Enders, hoogleraar antrozoölogie, vertelt over ‘De relatie tussen dierenmishandeling en intermenselijk geweld’. Andere onderwerpen die aan bod komen gaan over de handel in beschermde dieren, dieren in de welzijnszorg, welzijn van dieren en de lessen die wij leren van apen. Janine Janssen presenteert haar boek en geeft hierover een uitgebreide toelichting.

Aanmelden en locatie

De boekpresentatie vindt plaats op vrijdag 4 oktober 2019 bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Lees meer over de lezingen en het aanmelden voor de presentatie in de uitnodiging.

Janine Jansse

dr. Janine Janssen, bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie