Keuzegids Universiteiten 2024: Open Universiteit op één na beste universiteit van Nederland
Trots op mooie resultaten
Rector magnificus van de Open Universiteit, prof. dr. Theo Bastiaens: 'Dit zijn mooie resultaten, daar zijn we trots op! Geweldig dat we onze tweede positie in de top van de veertien universiteiten van Nederland behouden met deze hoge scores. Onze studenten blijven de kwaliteit van ons bacheloronderwijs zeer hoog waarderen, daar zijn we heel blij mee! Al onze medewerkers werken hard, opdat studenten zeer innovatief, hoogwaardig academisch onderwijs blijven krijgen. We blijven ons inspannen het onderwijs te verbeteren.'
Topnoteringen in de ranglijsten van studierichtingen
Topopleidingen (vanaf 76 punten) zijn de bacheloropleidingen Milieu-natuurwetenschappen en Informatica. Deze topopleidingen behoren, volgens de definitie in de keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Deze opleidingen en de bachelors Rechtsgeleerdheid en Informatiekunde zijn de beste opleidingen van hun studierichting. De bachelor Bedrijfskunde staat stevig tweede in die studierichting; Algemene cultuurwetenschappen stijgt van de vijfde naar de tweede plaats; en Psychologie stijgt van de derde naar de tweede plaats.
Toegankelijk en flexibel
Het academisch activerend afstandsonderwijs van de Open Universiteit is toegankelijk en flexibel. Alle bacheloropleidingen zijn Nederlandstalig, er is geen numerus fixus en voor de startcursussen zijn er geen ingangseisen. De zeven bacheloropleidingen zijn Algemene cultuurwetenschappen, Bedrijfskunde, Informatica, Informatiekunde, Milieu-natuurwetenschappen, Psychologie en Rechtsgeleerdheid. Aansluitend zijn er twaalf masteropleidingen.
Student- en expertoordelen
De Keuzegids Universiteiten 2024 biedt ranglijsten die op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2023 zijn gebaseerd. De Keuzegids Universiteiten wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is een onafhankelijke uitgave waarin alle geaccrediteerde bacheloropleidingen van universiteiten per vakgebied met elkaar worden vergeleken. Meer informatie staat op de website www.keuzegids.nl.