null Lezing Theo De Kok: Onder de loep Genomen en Genomics

ALG_Abstract_12040_head_large.jpg
Lezing Theo De Kok: Onder de loep Genomen en Genomics
Op 14 december 2019 geeft prof. dr. Theo M. De Kok, hoogleraar Populationbased Toxicogenomics, verbonden aan de Universiteit Maastricht de lezing 'Onder de loep Genomen en Genomics'. De lezing is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. De mogelijkheid wordt geboden voor discussie en vragen stellen.

Over de lezing

Hoewel het risico op chronische ziekten deels wordt verklaard door genetische eigenschappen, zijn verreweg de meeste aandoeningen het gevolg van gen-omgevingsinteracties. Dit betekent dat de meeste ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen, kanker en diabetes door interventies in de kwaliteit van de leefomgeving en de voeding deels te voorkomen zijn. In de zoektocht naar oorzakelijke factoren die bijdragen aan verhoging van deze risico’s wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van zogenoemde ‘omics technieken. In de lezing zal worden ingegaan op zowel de technische aspecten van deze technologie (wat kunnen we allemaal meten en hoe) als de toepassingen. Voorbeelden zullen worden genomen uit het onderzoek naar binnenstedelijke luchtkwaliteit en gen expressie veranderingen in de mens, de veiligheid van voedseladditieven, en de ontwikkeling van medicijnen met minder bijwerkingen en zonder gebruik van proefdieronderzoek. 

Over Theo De Kok

Prof. dr. Theo M. De Kok heeft een achtergrond in de biologie, en is als erkend toxicoloog betrokken bij het onderzoek naar gen-omgevingsinteracties die van invloed zijn op gezondheid en ziekte in relatie tot blootstelling aan voeding, milieuverontreinigingen, medicatie en andere consumenten producten. In het verleden was hij als docent binnen de faculteit Natuurwetenschappen van de Open Universiteit betrokken bij verschillende onderwijsprogramma’s en het opzetten van de eerste elektronische leeromgeving. 

Locatie, tijdstip en aanmelden

  • Studiecentrum Utrecht, Vondellaan 202 (1e verdieping), 3521 GZ Utrecht.
  • Tijdstip: 12.00-13.30 uur
  • Aanmelden voor de lezing kan via het aanmeldformulier.