null Nieuwe psychologiecursus over cognitie en kunstmatige intelligentie

PSY_Cognitie_kunstmatige_intelligentie_head_large.jpg

Nieuwe psychologiecursus over cognitie en kunstmatige intelligentie

Werkt kunstmatige intelligentie fundamenteel anders dan onze eigen denkprocessen? Of kunnen computers in principe net zo denken als mensen? In een nieuwe psychologiecursus leer je alles over de oorsprong en ontwikkeling van AI en over de wisselwerking met het onderzoek naar de menselijke cognitie.

Wat kan AI ons leren over onszelf?

Tegenwoordig lijkt het soms wel of alles mogelijk is met AI. Maar nog niet zo lang geleden worstelden wetenschappers nog met de vraag hoe ze robots en computers relatief eenvoudige taken zelfstandig konden laten uitvoeren. Veel grote doorbraken in AI werden mede mogelijk door nieuwe inzichten in hoe onze eigen 'natuurlijke' intelligentie nu eigenlijk werkt. Onderzoek naar AI wordt dan ook gevoed door onderzoek naar biologische en menselijke cognitie, maar kan ons ook veel leren over hoe onze eigen mentale processen werken.

De nieuwe bachelorcursus Cognitie en kunstmatige intelligentie gaat voor het eerst van start in het academisch jaar 2024-2025. De cursus is onderdeel van een nieuwe minor Algemene psychologie (samen met de cursussen Gedrag en klimaat en Mens en dier). Minoren zijn keuzeblokken waarin bachelorstudenten zich na de propedeuse kunnen ontwikkelen in een richting van hun voorkeur, bijvoorbeeld als voorbereiding op een master. De minorcursussen kunnen ook gevolgd worden in de vrije ruimte van een andere opleiding of aangeschaft worden als losse cursus, afzonderlijk van een bacheloropleiding. Alle minorcursussen zijn variabel, je kunt dus starten wanneer je wilt, en ook je tentamen kun je zelf inplannen.

Aanmelden

Studenten Psychologie kunnen zich via hun studiepad aanmelden voor deze cursus uit de minor Algemene psychologie. Andere belangstellenden kunnen zich via de cursusbeschrijving op Studieaanbod aanmelden voor de cursus Cognitie en kunstmatige intelligentie.