null Nominatie voor DDguide: OU deelt haar kennis over online onderwijs

DDguide_head_large.jpg
Leren
Nominatie voor DDguide: OU deelt haar kennis over online onderwijs
In maart 2020 dwong de corona-epidemie de scholen om hun deuren te sluiten en over te gaan op online onderwijs. Al op 17 maart lanceerde de Open universiteit DDGuide: het platform Digitale didactiek. De experts van de Open Universiteit hebben daar hun kennis op het gebied van online onderwijs, bijeengebracht om leerkrachten en docenten te ondersteunen bij het geven van online onderwijs. Het toonaangevende vaktijdschrift Computable heeft dit initiatief beloond met een nominatie voor het beste onderwijsproject van 2020.

Online lesgeven is meer dan een camera aanzetten

Door de coronacrisis konden leerkrachten en docenten alleen nog op afstand en online lesgeven. Sommigen waren daar al mee bezig, voor anderen was het helemaal nieuw. De Open Universiteit is 35 jaar geleden opgericht voor afstandsonderwijs en heeft veel ervaring op het gebied van online onderwijs. Die ervaring werd via dit platform gedeeld in de vorm van praktische, maar wetenschappelijk onderbouwde, tips en tricks, en een reeks online webinars. Ook de gratis micromodules over activerend online onderwijs die in 2019 al werden ontwikkeld werden via het platform opnieuw aangeboden. Al deze informatie blijft beschikbaar én wordt nog steeds aangevuld.

Saamhorigheid in het onderwijs

Projectleider Nadine Rooyijackers: "DDguide.nl is een perfect voorbeeld van waar onderwijs voor mij voor staat: Niet hard, maar hart! Vanuit het hart zijn OU'ers doorheen de hele organisatie vol energie aan de slag gegaan met maar één doel voor ogen: externe collega’s helpen bij het overstappen op online onderwijs ten behoeve van leerlingen en studenten. Vanwege deze drive en saamhorigheid, die mensen werkzaam in het onderwijs gemeen hebben, verdient DDguide.nl voor mij de prijs! Het zou namelijk een prijs zijn voor iedereen in het onderwijs die zich zo ongeëvenaard heeft ingezet voor continuering van het onderwijs tijdens de lock-down.”

Breng uw stem uit

De uiteindelijke winnaar van de Computable award wordt bepaald door een jury en een publieksstemming. Stemmen kan tot 1 november 2020 via de website van Computable. U moet eerst een account aanmaken en krijgt dan een stemlink. DDguide is een van de vijf genomineerden in de categorie Beste onderwijsproject. 

Overigens: er zijn nog twee OU-projecten genomineerd voor een award. RAGE is genomineerd in de categorie Digitale transformaties. RAGE heeft herbruikbare onderdelen voor onderwijsgames ontwikkeld die iedere gamebouwer kan gebruiken. En Testomat, het team dat een model ontwikkelt waarmee softwareontwikkelaars hun testautomatisering kunnen verbeteren, is genomineerd als Beste partnerproject.