null Onderzoek: Betrek lokale bewonerskennis voor duurzaam stedelijk waterbeheer

NW_Bewonerskennis_Duurzaam_Stedelijk_Waterbeheer_24615_head_large.jpg

Onderzoek: Betrek lokale bewonerskennis voor duurzaam stedelijk waterbeheer

Verstedelijking leidt tot uitdagingen voor het waterbeheer in de stad. Alhoewel gemeenten veelal waterbeleid maken voor de hele stad, is deze uitdaging wijk - en soms zelfs, straat gerelateerd. Gemeenten maken te weinig gebruik van de ervaringskennis van bewoners en van gezamenlijk actieleren. Uit onderzoek van de Open Universiteit en Deltares blijkt dat, als hier wel gebruik van wordt gemaakt, dit de aanpak per wijk of gebied effectief en langdurig verbetert.

Het onderzoek geeft richting aan wat kan worden bedoeld met participatie en hoe beleid en wetenschap de bewoners oprecht kan betrekken bij de opgaven in hun leefomgeving. Het artikel is gepubliceerd in het journal Sustainability Science.

Bloemenbuurt Rotterdam

De onderzoekers bestudeerden in de Bloemenbuurt in Rotterdam de situatie waar huizen verzakten en de muren gingen scheuren. Oorzaak; door een lage grondwaterstand gaan de houten funderingspalen van de huizen rotten. In de ex post casestudie maken de onderzoekers een aantal randvoorwaarden inzichtelijk voor het meenemen van 'doorleefde ervaringen' in kennisontwikkeling voor stedelijk waterbeheer. Ze gebruiken hiervoor het conceptuele model van de Doorleefde Ervaring van Duurzaam Stedelijk Grondwatermanagement.

Burgerinitiatieven en kennisontwikkeling

Ze hebben in het onderzoek drie soorten lokale kennisontwikkeling gevonden. Ten eerste, het uitvoeren, monitoren en data verzamelen van peilbuismetingen door bewoners en deze delen met ambtenaren. Als tweede, het verzamelen van omgeving specifieke inzichten door bewoners en ook deze delen met ambtenaren. En als laatste, het verzamelen van empirische grondwatergegevens waarbij bewoners en ambtenaren samenwerken in grondwaterbeheerexperimenten in de wijk.

Leren en participeren 2.0

De onderzoekers concluderen dat het overwinnen van communicatiebarrières, het doorzien van wederzijdse vertrouwenskwesties en de bewustwording van machtsdynamieken, cruciaal zijn voor het effectief ophalen en integreren van geleefde ervaringen van bewoners voor duurzame, stedelijke ontwikkeling. Gemeenten en bewoners dienen zich allebei bewust te zijn van deze drie aspecten en ze te onderkennen zodat gebied specifieke ervaringskennis meegenomen kan worden in beleidsontwikkeling, gebiedsplannen én uitvoering.