null Onderzoek brengt Balinese voorwerpen in Nederlandse musea in kaart

CW_Kunst_11535_head_large.jpg

Onderzoek brengt Balinese voorwerpen in Nederlandse musea in kaart

Cultuurwetenschapper en historica Caroline Drieënhuizen gaat samen met de National Research and Innovation Agency, het Wereldmuseum en het Rijksmuseum onderzoek doen naar de aanwezigheid van Balinees cultureel erfgoed in Nederlandse musea. Voor dit onderzoek ontvangt het consortium een financiering van NWO binnen de call 'Onderzoek naar collecties met een koloniale context'.

Het onderzoek brengt de aanwezigheid van Balinese voorwerpen in Nederlandse museumcollecties in kaart en laat tevens zien welke sociale en culturele impact het verlies van deze voorwerpen heeft op de gemeenschappen waar ze vandaan komen.

Waardevol cultureel erfgoed

Voorwerpen die van generatie op generatie zijn doorgegeven, worden met veel respect behandeld en vaak als heilig gezien. Dit gezamenlijke onderzoek helpt Indonesische en Nederlandse onderzoekers en musea om te begrijpen waarom deze voorwerpen zo belangrijk zijn voor de oorspronkelijke gemeenschappen. Ze worden niet alleen gezien als in de koloniale tijd veroverde voorwerpen, maar ook als waardevol cultureel erfgoed van de Balinese gemeenschap.

Onderzoek naar collecties uit een koloniale context

Rond objecten en collecties uit een koloniale context spelen veel vragen, zoals hoe ze behandeld moeten worden, hun betekenis in hun historische context en in hedendaagse veranderende samenlevingen en nationale agenda’s, en vragen over repatriëring naar het land van herkomst. Onderzoek naar dergelijke objecten en collecties vereist specifieke expertise uit en intensieve samenwerking met landen van herkomst, omdat dit essentieel is voor het begrijpen van de collecties en het ontstaan van meer gelijkwaardige discussies.

NWO

Nederlandse museale collecties bevatten mogelijk geroofde objecten uit koloniale contexten. Het programma 'Onderzoek naar collecties met een koloniale context' van NWO streeft naar herstel van onrecht en versterking van vertrouwen en samenwerking met de landen van herkomst.

De in totaal 11 toegewezen projecten hebben als doel kennisontwikkeling, kennisuitwisseling en samenwerking te bevorderen tussen onderzoekers uit landen waar de museale collecties en objecten met een koloniale context oorspronkelijk vandaan komen. Ook ondersteunen deze projecten de samenwerking tussen deze internationale onderzoekers en musea in Nederland.

Caroline Drieënhuizen

Dr. Caroline Drieënhuizen is universitair docent cultuurgeschiedenis aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Zij is historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van (koloniaal) Indonesië, materiële cultuur (vooral objecten) en kritische erfgoed- en museumstudies.