null Onderzoeksconsortium richt zich op de levensloop van de werkende vrouw

PSY_OPENHUIS_head_large.jpg

Onderzoeksconsortium richt zich op de levensloop van de werkende vrouw

Onderzoekers van de Open Universiteit nemen deel aan een nieuw onderzoeksconsortium: SPICE. Dit multidisciplinaire consortium wil praktisch relevant wetenschappelijk onderzoek opzetten naar het mentaal welbevinden en veerkrachtig functioneren van werkende vrouwen, ondanks en dankzij alle uitdagingen in de levensloop. Een thesisgroep van de Open Universiteit richt zich op het mentale welbevinden tijdens de overgang.

De levensloop van de werkende vrouw

SPICE staat voor Study of Positive Experiences, Interventions and Challenges in Everyday female life. Het consortium wil de levensloop van de werkende vrouw onder de loep nemen en onderzoeken welke factoren een rol spelen bij het succesvol of minder succesvol doorlopen van transities en de keuzes die vrouwen maken. Vrouwen functioneren fysiek en mentaal anders dan mannen. Vrouwen besluiten bijvoorbeeld vaker na het krijgen van kinderen om (tijdelijk) parttime te gaan werken, combineren over het algemeen meer (mantel)zorgtaken met werk en maken andere fysieke transities mee (zwangerschappen, overgang) die mogelijk tot lichamelijke klachten en (tijdelijke) uitval kunnen leiden. Deze factoren lijken daarbij een rol te spelen in de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt en de hoogte van het salaris. Het consortium is een initiatief van Marijke Schotanus-Dijkstra van de Universiteit van Twente. Namens de Open Universiteit nemen onderzoekers Nele Jacobs, Marianne Simons, Trijntje Völlink en Annelie Beijer deel aan SPICE. Verder zijn er onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en enkele praktijkpartners betrokken.

Cruciale beroepen en carrièrepaden

Omdat veel vrouwen in cruciale beroepen werken zoals in de zorg en het onderwijs, en een steeds groter deel beslaan van de arbeidspopulatie, is het belangrijk kennis te verzamelen rondom de interactie tussen genoemde transities en het functioneren op het werk. Hierbij gaat het niet alleen om mogelijke negatieve effecten, als bijvoorbeeld de interactie tussen een zwangerschap en carrièrekansen, of overgangsklachten op het werk. Maar juist ook om het creëren van ruimte en mogelijkheden om vrouwspecifieke transities op een positieve manier in de levensloop en het carrièrepad te passen. Welke factoren faciliteren en bemoeilijken die transities? Waarop baseren vrouwen de keuzes die zij maken? SPICE hoopt met het onderzoek bij te dragen aan het welbevinden van de werkende vrouw en ruimte te creëren voor vrouwspecifieke transities in de loopbaan.

Bacheloronderzoek naar vrouwen rond de overgang

De OU-onderzoekers van SPICE zijn recent ook gestart met een Bachelorthesis-groep die onderzoek gaat doen naar het mentale welbevinden tijdens de overgang. Dit onderzoek maakt deel uit van de onderzoekslijn 'Welbevinden en groei tijdens de Midlife' en de studenten hopen meer zicht te krijgen op hoe verschillende positief-psychologische concepten wel of niet samenhangen met het mentale welbevinden tijdens de overgang. Met de resultaten van het onderzoek hopen ze praktische aanbevelingen te doen voor hulpverlening en interventies ter bevordering van het welbevinden van vrouwen in deze levensfase. Begin 2025 starten zij met de werving van deelnemers aan hun onderzoek.

Meer informatie

Meer informatie over SPICE kun je lezen op hun website en LinkedIn-pagina. Meer informatie over deelname aan het onderzoek van de bachelorstudenten staat gepland begin 2025.
Wil je meedoen aan de het onderzoek naar welbevinden en groei in de Midlife én ben je in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, meld je dan aan via het aanmeldformulier.