null Open leermateriaal en MOOC in de maak over antieke Griekse en Romeinse steden

CW_MOOC_AncientCities_10367_head_large.jpg
Digital Learning
Open leermateriaal en MOOC in de maak over antieke Griekse en Romeinse steden
De OU gaat een MOOC ontwikkelen over de antieke Griekse en Romeinse steden. Dat gebeurt in het kader van het Europese project Ancient Cities. De projectpartners, zes universiteiten uit zes Europese landen, gaan een e-learning module over dit onderwerp ontwikkelen en in hun onderwijs integreren. De materialen van deze e-learning module zullen daarnaast de kern vormen van een gratis MOOC over dit gedeelde culturele erfgoed. De Open Universiteit is trekker van de ontwikkeling van de MOOC. Het Ancient Cities project start in oktober 2017 en heeft een looptijd van drie jaar.

Kleine studies

Antieke steden zijn het onderwerp van universitaire studies op het gebied van archeologie, de oudheid, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Over het algemeen zijn dit kleine studies, met beperkte staf en beperkte budgetten, waardoor internationalisering maar ook didactische innovatie maar beperkt mogelijk zijn. Er bestaan dan ook nauwelijks kwalitatief hoogwaardige leermaterialen op het gebied van antieke steden. Experts zijn verspreid over heel Europa en áls er al leermaterialen zijn, en áls die al beschikbaar zijn voor derden, dan vormt de taal vaak een drempel bij het delen.

Gedeeld cultureel erfgoed delen

Het project Ancient Cities gaat een meertalige digitale leermodule ontwikkelen, gevoed door experts uit heel Europa. De betrokken universiteiten integreren die leermodule in hun eigen onderwijsprogramma’s. Daarnaast komt de module beschikbaar voor alle andere geïnteresseerde universiteiten om aan hun studenten aan te bieden. Dit moet een impuls geven aan de kwaliteit van het onderwijs op dit gebied, maar ook aan de innovatie van de onderwijsprogramma’s. De studenten maken bovendien kennis met meerdere talen, ontwikkelen hun media literacy en alle betrokkenen worden zich bewust van het door heel Europa gedeelde culturele erfgoed. 

MOOC

De te ontwikkelen leermodule is een Open Educational Resource en is meertalig: Engels, Frans en Duits. De presentaties zijn in dezelfde talen, maar ook nog ondertiteld in (naar keuze) Engels, Frans, Duits, Deens en Noors. De presentaties en colleges vormen de kern van een te ontwikkelen MOOC. De Open Universiteit zal hier het voortouw in nemen. De MOOC komt gratis beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Ook scholen kunnen desgewenst de ontwikkelde materialen gebruiken in hun lessen geschiedenis, taal, aardrijkskunde etc om zo hun leerlingen bewust te maken van het gedeelde Europese culturele erfgoed.

In het project werkt de Open Universiteit samen met de universiteiten van Kiel (Duitsland), Bergen (Noorwegen), Aarhus (Denemarken), Birmingham (Verenigd Koninkrijk) en Paris-Sorbonne (Frankrijk). De coördinatie is in handen van de Universiteit van Kiel. De EU financiert het project in het kader van het Erasmus+ programma.

Meer nieuws van het Welten-instituut.